HEERENVEEN - Annette Gerritsen heeft zaterdag tijdens de Essent/ISU World Cup-finale de 500 meter op haar naam geschreven.

De schaatsster versloeg in Heerenveen verrassend de Duitse topfavoriete Jenny Wolf (2e) en Lee Sang-hwa uit Zuid-Korea (3e).

Gerritsen volbracht de afstand in 38,31 seconden, Wolf was 0,06 seconde minder snel. Het was voor Gerritsen haar eerste wereldbekeroverwinning op de 500 meter dit seizoen.

WK-kwalificatie

Met deze prestatie stelt ze hoogstwaarschijnlijk tevens WK-kwalificatie veilig. Margot Boer en Laurine van Riessen waren daarvan reeds verzekerd.

Boer werd vijfde in een tijd van 38,60 (vijfde). Van Riessen vond haar naam terug op de zesde plaats (38,73). Thijsje Oenema kwam tot een tijd van 39,14 seconden: twaalfde.

Wolf

Jenny Wolf verzekerde zich dankzij de tweede plaats wel van de eindzege van de wereldbeker 500 meter. De voorsprong op concurrente Lee Sang-hwa is opgelopen tot 285 punten (1040 om 755).

Het wereldbekerseizoen wordt zondag afgesloten. Boer staat derde in dat klassement, met 645 punten. Gerritsen staat slechts tiende (270 punten), omdat ze het volledige voorseizoen miste door een hamstringblessure.