PARIJS - Meerkampster Remona Fransen heeft haar debuut op een internationaal titeltoernooi gevierd met een medaille. De 25-jarige atlete veroverde vrijdag bij de EK indoor in Parijs brons op de vijfkamp. Ze verdedigde met verve haar derde plaats in het klassement op de afsluitende 800 meter (2.16,24).

Met vier persoonlijke records op de vijf onderdelen kwam ze in de Franse hoofdstad uit op 4665 punten. Tot Parijs had Fransen een score van 4276 punten achter haar naam staan.

De Europese titel in Parijs ging naar de Française Antoinette Nana Djimou Ida, die de 800 meter gebruikte om de Litouwse Austra Skujyte van de eerste plaats te verdringen. De Française won met 4723 punten. Skujyte (4706) hield zilver over.

Topdag

Fransen had een topdag in Parijs. Dat kwam het meeste tot uitdrukking bij het hoogspringen, waar ze het Nederlands indoorrecord met liefst vier centimeter verbeterde tot 1,92 meter. Dat leverde haar zoveel punten op, dat ze daar de rest van de dag van profiteerde.

De Poolse Karolina Tyminska, eerder twee keer zesde op de WK indoor, was de belangrijkste concurrente voor Fransen op de slotafstand. Vooral omdat het persoonlijk record van Tyminska op de 800 meter zo'n twaalf seconden scherper stond dan dat van de Nederlandse.

Razendsnel

Fransen had 84 punten voorsprong, omgerekend zo'n zes seconden. Tyminska startte razendsnel, maar kon het fikse gat na twee ronden niet meer vergroten. Fransen deelde haar race keurig in en hield de schade beperkt tot zo'n twee tellen.