AMSTERDAM - Het Nederlandse Davis Cupteam staat na de eerste enkelpartij op een 1-0 achterstand in de uitwedstrijd tegen Oekraïne. Robin Haase verloor in Charkov in vijf sets van de nummer 38 van de wereld Sergei Stachovski: 1-6, 4-6, 7-6 (2), 6-4, 2-6.

De Nederlander begon goed aan de wedstrijd en kreeg direct zes breakpunten in de eerste servicegame van de Oekraïner. Haase kon echter geen enkele kans benutten.

Stachovski won de game en ging beter spelen. Hij brak twee keer de service van de Hagenaar en won de eerste set met 6-1. Haase kreeg in de hele set negen breakkansen, maar wist geen enkele te benutten.

In het tweede bedrijf hielden beide spelers lange tijd hun service. Bij de stand van 4-4 sloeg de Oekraïner toe en brak opnieuw de service van de Nederlandse nummer 56 van de wereld. Stachovski serveerde de set daarna uit: 6-4.

Tiebreak

In de derde set lukte het de Nederlander eindelijk om een breakkans te benutten. Haase kwam op een 5-3 voorsprong, maar kon de set daarna niet uitserveren. In de tiebreak serveerde Haase wel superieur waardoor hij de set alsnog binnensleepte.

De Hagenaar hield zijn goede vorm van de tiebreak vast in het vierde bedrijf. Hij brak opnieuw de service van Stachovski en won de set met 6-4.

Vijfde set

De kopman van Oekraïne lukte het in de vijfde set om het tij weer in zijn richting te keren. Stachovski hervond zijn goede vorm van het begin van de partij, waar Haase het op de belangrijke momenten juist weer af liet weten.

De Nederlander verloor bij een stand van 2-1 zijn servicegame en die break kon hij niet meer goed maken. Stachovski won de set uiteindelijk met 6-2.

De Bakker

Thiemo de Bakker neemt het vrijdag in de tweede enkelpartij op tegen Illija Martsjenko.

Nederland en Oekraïne treffen elkaar in groep 1 van de Europees/Afrikaanse zone. De winnaar van het duel kan in juli tegen Zuid-Afrika een promotiewedstrijd voor de wereldgroep afdwingen.