HEERENVEEN - Ireen Wüst heeft vrijdag tijdens de finale van de Essent ISU World Cup in Heerenveen de 1500 meter op haar naam geschreven.

De Nederlander noteerde in Thialf een tijd van 35,18 seconden en moest alleen de Zuid-Koreanen Kang-seok Lee (1e in 35,03) en Kyou-hyuk Lee (2e in 35,08) voor zich dulde

Het is de tweede keer dit seizoen dat de APPM-sprinter als derde eindigt bij een wereldbekerwedstrijd. Eerder presteerde hij dit vorige maand in Moskou.

Jan Smeekens kwam tot een tijd van 35,220 en was daarmee een fractie sneller dan zijn teamgenoot bij Control, Stefan Groothuis: 35,227. Smeekens eindigde als vierde, Groothuis werd vijfde.

Hein Otterspeer had voor de afstand 35,49 nodig en werd daarmee twaalfde. Simon Kuipers vond zijn naam terug op de negentiende plaats: 35,71.

Leiding

Kang-seok Lee nam dankzij zijn overwinning de leiding in het wereldbekerklassement over van de Japanner Joji Kato, die niet verder kwam dan de zevende plaats. Hij staat nu op 740 punten, Kato staat op 655. Smeekens is beste Nederlander in de WB-stand, op de vijfde plaats.

Zondag vindt de tweede 500 meter plaats en wordt duidelijk of Kang-seok Lee de eindzege in de wereldbeker kan veiligstellen.

Dan wordt ook duidelijk welke Nederlanders op deze afstand de WK-tickets ontvangen. Smeekens heeft zich al verzekerd van de trip naar Inzell, op basis van de resultaten van vrijdag hebben De Koning en Groothuis de beste papieren om hem te vergezellen.