HEERENVEEN - Marrit Leenstra neemt het vrijdag bij de wereldbekerfinale in Heerenveen op de 1500 meter op tegen de Canadese Christine Nesbitt.

De Nederlandse schaatsster staat met 346 punten op de tweede plaats in het klassement. Nesbitt is met 470 punten normaal gesproken niet meer in te halen.

Leenstra en Nesbitt vormen het afsluitende duo op de schaatsmijl. Direct daarvoor komt Ireen Wüst, derde in de tussenstand, de baan op tegen Brittany Schussler. De Canadese is vierde.

Voor Nederland doen verder ook Jorien Voorhuis, Diane Valkenburg en Laurine van Riessen mee.

Mannen 500 meter

Voor de mannen staan vrijdag twee afstanden op het programma. Eerst wordt de 500 meter afgewerkt. Zondag staat die afstand opnieuw op het programma.

Jan Smeekens neemt in het klassement de zesde plaats in. De Nederlander is daarom ingedeeld in de tiende rit. Smeekens schaatst tegen de Koreaan Lee Kyou-hyuk.

De Japanner Joji Kato, die bovenaan staat met 615 punten, sluit de 500 meter af tegen nummer twee Lee Kang-seok uit Zuid-Korea.

Naast Smeekens komen voor Nederland Simon Kuipers, Hein Otterspeer, Stefan Groothuis en Jacques de Koning in actie.

Vijf kilometer

Later op vrijdag is de 5 kilometer voor mannen.

Bob de Jong kan de eerste plaats in het klassement van de 5 en 10 kilometer al niet meer ontgaan.

De Jong, die 460 punten heeft, schaatst in de afsluitende rit tegen de Noor Havard Bokko (tweede met 286 punten).

Bob de Vries, voorlopig vierde, treft nummer drie Ivan Skobrev uit Rusland. Wouter olde Heuvel, Jorrit Bergsma en Jan Blokhuijsen doen ook mee namens Nederland.