AIGLE - De internationale wielrenunie UCI houdt vast aan het verbod op communicatiemiddelen tijdens wedstrijden. De mondiale federatie heeft dit donderdag bekendgemaakt na een onderhoud tussen voorzitter Pat McQuaid en vertegenwoordigers van de wielerploegen.

De preses heeft wel toegezegd dat het verbod op de zogenoemde oortjes tussentijds wordt geëvalueerd.

Harold Knebel (Rabobank), Bjarne Riis (Saxo Bank) en Patrick Lefevere (QuickStep) kregen in Aigle de kans hun standpunt aan McQuaid toe te lichten.

De aanwezige teambazen wilden donderdag niet inhoudelijk op de bijeenkomst ingaan. Een woordvoerder van de Raboploeg meldde wel dat zij bij hun standpunt blijven dat communicatie in de koers toegestaan moet zijn.

Vrijdag voeren ze daarvoor een bespreking in de vereniging voor professionele wielerploegen, de AIGCP.

Veiligheid

De drie vertegenwoordigers legden vooral de nadruk op de veiligheid van de renners, die door het verdwijnen van de oortjes zou afnemen.

McQuaid verzekerde hen dat de UCI met wedstrijdorganisatoren en koerscommissarissen per direct afspraken zal maken om de veiligheid op andere manieren de hoogste prioriteit te geven.

Ook de Duitse Raborenner Grischa Niermann wees McQuaid eerder deze week in een open brief op de gevaren.

Zaterdag nog dreigden de renners met acties tijdens de Omloop Het Nieuwsblad omdat ze vinden dat hun veiligheid in het geding is. De UCI houdt echter vast aan de nieuwe maatregel.

Parijs-Nice

Het verbod geldt overigens dit jaar nog niet voor de grote koersen uit de World Tour.

De renners kunnen daarom vanaf zondag in Parijs-Nice wel met oortjes rijden.

Volgend seizoen verbiedt de UCI het gebruik van communicatiemiddelen in alle wedstrijden.