CHARKOV - Igor Sijsling is donderdag afgevallen bij het Nederlandse tennisteam voor de ontmoeting met Oekraïne in de Daviscup. Teamcaptain Jan Siemerink geeft de voorkeur aan debutant Thomas Schoorel.

''Het heeft vooral met de schouder van Igor te maken. Hij had een scheur in zijn pees, maar het ging wonderbaarlijk goed. Toch zou hij een vraagteken blijven", legde Siemerink zijn keuze uit.

Sijsling liet vlak voor vertrek naar Charkov nog een MRI-scan maken van het gewricht. ''En het gaat nu goed met hem, maar we hadden ook nog met andere klachten te maken."

Thiemo de Bakker had last van zijn pols en Huta Galung kampte met een teenblessure. ''Maar die jongens zijn nu helemaal fit."

Opmars

Schoorel wordt door Siemerink beloond voor zijn opmars in het afgelopen halfjaar. In december versloeg het 21-jarige servicekanon De Bakker en Robin Haase al eens bij de Masters. ''Hij laat al een paar maanden een goede indruk achter en past bovendien perfect in het team."

Haase komt vrijdag als eerste op de baan in Charkov waar naar verwachting zo'n zestig Nederlandse fans aanwezig zijn. De Hagenaar stuit op Sergei Stachovski, de nummer één van de Oost-Europeanen. Thiemo de Bakker speelt vrijdag de tweede enkelpartij tegen Illija Martsjenko.

Haase (56) en De Bakker (52) staan net buiten de top vijftig van de wereldranglijst. Stachovski is de nummer 38 en Martsjenko bezet plaats 99. De hoogst geklasseerde Oekraïner Aleksandr Dolgopolov (23) speelt al jaren niet voor zijn land.

Beste speler

''Stachovski is de beste speler die hier dit weekeinde is. Die moeten we een keer zien te verslaan", aldus Siemerink. Stachovski speelt op zaterdag ook het dubbelspel met Sergei Boebka aan zijn zijde.

Siemerink houdt in het enkelspel ook rekening met een goede Martsjenko. ''Die is op papier wat minder, maar hij staat normaal ook tussen de 70e en 80e plaats op de wereldranglijst."

Siemerink benut de tijd in Oekraïne vooral om goed te trainen. ''We kunnen niet veel anders doen bij temperaturen van min 10 tot min 15. Gelukkig waait het niet zo hard, maar het is vooral trainen en rusten wat we doen." De oud-tennisser durft nog niet te denken aan Zuid-Afrika, het land dat wacht in de volgende ronde. ''We hebben eerst nog een lastige horde te nemen."

Zuid-Afrika

Nederland moet van Oekraïne winnen om in juli tegen Zuid-Afrika te mogen aantreden. Dan kan een promotiewedstrijd voor een plek in de wereldgroep worden afgedwongen.

Verliest Nederland dit weekeinde, dan moet het om handhaving in groep 1 gaan spelen.