AMSTERDAM - De organisatie van de Giro d'Italia overweegt de Nederlandse wielerploeg Vacansoleil buiten de etappekoers te houden. Komende maandag wordt het deelnemersveld bekendgemaakt en koersdirecteur Angelo Zomegnan heeft aangegeven dat er een verrassing te verwachten is.

Cyclingnews beschikt over bronnen die hebben aangegeven dat het startbewijs van Vacansoleil in gevaar is. De ploeg nam onlangs afscheid van de Italiaanse klimmer Riccardo Ricco wegens het overtreden van het dopingreglement.

Daarnaast schrijft het team haar andere ervaren ronderenner Ezequiel Mosquera voorlopig niet in voor wedstrijden. De Spanjaard wordt ervan verdacht een maskeringmiddel te hebben gebruikt.

Afwachten

Als de organisatie besluit Vacansoleil buiten de koers te houden, schendt het de overeenkomst met de internationale wielerunie UCI die garandeert dat de achttien ploegen die de World Tour vormen verzekerd zijn van een startbewijs. Vacansoleil maakt sinds begin dit jaar deel uit van de hoogste divisie.

Vacansoleil-manager Daan Luijkx wilde donderdag nog niet op de zaken vooruitlopen. "Het is voorlopig nog even afwachten. Volgens de overeenkomsten horen wij in ieder geval aan de start te kunnen verschijnen."

Wildcards

Het eventueel niet uitnodigen van Vacansoleil lost een ander probleem voor Zomegnan deels op. De koersdirecteur kan slechts vier wildcards, waarvan één al gegarandeerd is voor het Farnese-team van Giovanni Visconti, uitdelen aan de Continental-ploegen.

Onder die teams bevinden zich onder meer Team Geox van de voormalige Tourwinnaar Carlos Sastre (2008) en Girowinnaar Denis Mentsjov (2009).