ENSCHEDE - FC Twente staat voor de vierde keer in tien jaar in de finale van de nationale bekerstrijd. In de halve eindstrijd versloeg het woensdag in de eigen Veste FC Utrecht met 1-0.

FC Utrecht speelde al vroeg een min of meer verloren wedstrijd na de rode kaart voor Tim Cornelisse in de openingsfase. Toch bleef het vechtende en voetballende elftal van trainer Ton du Chatinier lang in de wedstrijd.

Cornelisse kreeg kort achter elkaar twee keer geel van scheidsrechter Pol van Boekel en kon al na negentien minuten vertrekken. Voor FC Twente ontstond een wat onwennige situatie.

Enkele dagen eerder tegen AZ moest juist de kampioen het al snel met een man minder doen, nadat Douglas was weggestuurd. FC Twente wist zich tegen Utrecht lang geen raad met de situatie en sloeg pas laat toe via Marc Janko.

Nauwelijks kansen

FC Utrecht, onbevangen begonnen, trok zich na het vertrek van Cornelisse massaal terug en de thuisclub had het daar moeilijk mee. In het verdere verloop van de eerste helft kreeg FC Twente nauwelijks kansen. Alleen Janko was dicht bij een treffer. De Oostenrijkse spits schoot echter op de paal en zag in de rebound Luuk de Jong ook nog eens missen.

FC Utrecht begon aardig aan het tweede deel en kreeg via Dries Mertens zelfs een aardige mogelijkheid. De Belg stuitte op Boschker.

Daarna trok FC Twente als verwacht het initiatief naar zich toe. De bevrijdende treffer kwam laat, in de 77e minuut. Janko tikte binnen, op aangeven van De Jong.