AMSTERDAM - De New Jersey Nets en Toronto Raptors staan op het punt om historie te schrijven. De clubs spelen vrijdag 4 en zaterdag 5 maart namelijk tegen elkaar in de O2 Arena in Londen.

Het is voor het eerst in de geschiedenis van de NBA dat twee teams het in competitieverband tegen elkaar opnemen in Europa.

De Nets arriveerden dinsdag in Londen en maken zich op voor twee wedstrijden waarin zij het Europese publiek willen imponeren.

De club van de Nederlander Dan Gadzuric, die volgens berichten in Amerikaanse media alweer zou willen vertrekken uit New York, heeft met de Rus Mikhail Prokhorov een Europese eigenaar en wil de naamsbekendheid buiten Amerika vergroten. De twee wedstrijden tegen de Raptors zijn daar de ideale gelegenheid voor.

‘’Ons doel is om deze club wereldwijde bekendheid te geven’’, zo liet directeur Brett Yormark van de Nets weten.

Brooklyn

Daar is de club al mee begonnen door sterspeler Deron Williams te signeren en vanaf 2012 in een gloednieuw stadion in Brooklyn te gaan spelen. De laatste jaren spelen de Nets geen rol van betekenis meer in de NBA en Prokhorov, één van de rijkste mensen in Rusland, wil daar verandering in brengen.

Niet alleen de Nets willen hun naamsbekendheid vergroten, ook de NBA als competitie hoopt op meer publiciteit buiten Amerika. Het maakte al succesvolle tournees in het voorseizoen door China en Europa. Een wedstrijd in het reguliere seizoen spelen buiten de Verenigde Staten werd de volgende stap.

NBA-commissaris David Stern zag Londen als de logische plaats, aangezien de Olympische Spelen van 2012 in de hoofdstad van Engeland gehouden worden.

Heel speciaal

De Raptors kijken in ieder geval uit naar het tripje naar Europa. ‘’Dit is een enorme kans om het 'merk' NBA sterker te maken'', aldus voorzitter Bryan Colangelo van de ploeg uit Toronto. ''Het is belangrijk voor de competitie en voor ons als club om deel te nemen aan de mondiale groei van de sport.''

Raptors-coach Jay Triano sprak van een geweldige ervaring voor zijn spelers. ''Er zijn 82 wedstrijden per seizoen, maar ik denk dat de jongens aan het einde van hun carrière deze twee wedstrijden in Londen zullen herinneren als heel speciaal.''