LAUSANNE - Het internationaal olympisch comité (IOC) gaat de strijd tegen illegale gokpraktijken intensiveren. Dat heeft IOC-voorzitter Jacques Rogge dinsdag aangekondigd.

De Belg deed dit na een onderhoud met de internationale politieorganisatie Interpol, ministers uit diverse landen en enkele Europese organisaties die zich bezighouden met de strijd tegen illegale gokpraktijken.

''Volgens Interpol neemt het illegale gokken behoorlijk toe'', sprak Rogge.

''Dat moeten we absoluut aanvechten. Het is een urgent probleem, want de sport is in gevaar. Dit gaat niet over de Olympische Spelen, het gaat over de sport in het algemeen.''

100 miljard euro

Uit cijfers zou blijken dat er circa 140 miljard dollar (100 miljard euro) omgaat in het illegale gokcircuit. Rogge heeft geregeld gezegd dat hij vreest dat deze praktijken - in samenhang met het manipuleren van wedstrijden - de geloofwaardigheid van de sport zal aantasten.

''Er zijn zaken van bedrog en het manipuleren van wedstrijden bekend in het sumoworstelen, cricket en diverse andere teamsporten'', benadrukte de IOC-preses.

Telefoontaps

Het IOC heeft inmiddels een task force opgericht om de strijd tegen illegale gokpraktijken aan te pakken. Rogge wil ook samenwerken met overheden, aangezien de criminele activiteiten alleen kunnen worden tegengehouden door bijvoorbeeld gebruik te maken van telefoontaps en opsporingsbevelen. ''Daarom moeten we samenwerken met overheden en justitie'', aldus Rogge.