AMSTERDAM - De Giro d'Italia wordt het eerste grote doel voor Alberto Contador. De Spaanse ronderenner hoopt de Italiaanse etappekoers voor de tweede keer in zijn carrière op zijn naam te schrijven.

"De Giro is het eerste grote doel voor dit seizoen", laat Contador optekenen in La Gazzetta dello Sport. "Ik zag vorige week hoe de etappes eruit zien. Het wordt een zware, hele zware koers. Er is niet één koninginnenrit, er zijn er zes."

De controversiële renner werd vorige maand door de Spaanse wielerbond vrijgesproken voor het gebruik van clenbuterol, een verboden middel dat tijdens de Tour van 2010 in zijn bloed was gekomen.

Paspoort

In het interview met de Italiaanse sportkrant roept Contador de internationale wielerunie UCI en het internationale antidopingkantoor WADA op te geloven in het eigen systeem.

"Mijn biologisch paspoort bevat door de honderden dopingcontroles die ik door de jaren heen ondergaan heb inmiddels zoveel data. Ik geloof in dat systeem en zij zouden moeten laten zien dat ze erin geloven."

Tumult

Door alle tumult rondom de positieve test zal de renner zich voorlopig niet enkel op de koers kunnen richten. Of dat zijn deelname aan de Tour de France in gevaar brengt laat hij in het midden.

"De Tour ligt in mijn plannen. Als ik kan, zal ik hem rijden."

Cavendish

Ook sprinter Mark Cavendish zal aan de start staan van de Giro.

"Aan koersen in Italië bewaar ik goede herinneringen met de ritzeges in de Giro in 2008 en 2009 en de overwinning van Milaan-San Remo in 2009", verklaart de coureur van HTC-Highroad.

"De Giro is veel minder hectisch dan de Tour. Bovendien vind ik de sfeer, het eten en de vrouwen er geweldig.”