AMSTERDAM - De deelname aan de Champions League heeft Ajax afgelopen halfjaar uit de rode cijfers geholpen.

In de eerste helft van het gebroken boekjaar 2010/2011 hield de beursgenoteerde voetbalclub een nettowinst van 2,2 miljoen euro over, zo werd maandag bekendgemaakt. Een jaar eerder rapporteerde Ajax nog een verlies van 9,9 miljoen euro.

Ajax zag de omzet dankzij de deelname aan het belangrijkste Europese toernooi met 73 procent stijgen tot 58,5 miljoen euro. Het operationeel resultaat bleef daardoor bijna 10 miljoen euro in de plus.

Wintertransfers

Ajax verwacht dankzij de de wintertransfers van Luis Suarez (naar Liverpool) en Urby Emanuelson (naar AC Milan) ook het hele boekjaar met winst te sluiten. Het bedrag van 19,8 miljoen euro dat Ajax aan beide spelers overhield, wordt pas bij de resultaten van de tweede seizoenshelft meegerekend.

Dankzij de Champions League verdubbelden de voetbalinkomsten van Ajax afgelopen halfjaar ruimschoots, tot 34,1 miljoen euro. De Europese wedstrijden brachten 11,1 miljoen euro op aan premies.

Kaartverkoop

De kaartverkoop leverde daarnaast 9,1 miljoen euro op. Een jaar eerder bracht deelname aan de Europa League in dezelfde periode slechts 3,8 miljoen euro aan premies en recettes in het laatje.

De salarislasten van Ajax lagen in de periode van juli tot en met december met 25,1 miljoen euro ruim 1 miljoen euro hoger dan een jaar eerder. De club schreef afgelopen halfjaar 8,6 miljoen euro af op de transferwaarde van de selectie. Dat was 2,2 miljoen euro minder dan een jaar eerder.

Fantastisch

''Het is fantastisch dat we over het eerste half jaar een positief operationeel resultaat, dus het saldo van dagelijkse inkomsten en uitgaven, van bijna 10 miljoen euro hebben gehaald'', laat financieel directeur Jeroen Slop van Ajax weten.

''Daarmee hebben we ten opzichte van vorig jaar een verbetering van 17 miljoen euro gerealiseerd. Dat is natuurlijk echt goed."

"Daarbij hebben we de wetenschap dat de transferinkomsten van Luis Suarez en Urby Emanuelson er het komende half jaar nog bijkomen. Ajax is een club zonder schulden, die geen beroep hoeft te doen op kredietfaciliteit bij de bank.''