AMSTERDAM - Het Nederlandse Daviscupteam wachtte maandagmorgen een onaangename verrassing in Charkov. De tennisbaan waarop het duel met Oekraïne in groep 1 van de Europees/Afrikaanse zone plaats heeft, bleek nog niet gereed.

In de overdekte sporthal waar de equipe van captain Jan Siemerink vrijdag aan de tweestrijd begint, werd in het afgelopen weekeinde nog gevoetbald.

Dat de ondergrond niet tijdig klaar was voor de training van maandag, zoals wel was toegezegd, blijkt uit een foto die Robin Haase twitterde.

De tennissers weken daarom maar uit naar de fitnessruimte. ''De ondergrond lag er wel, maar de coating was nog niet droog. We verwachten maandagmiddag wel te kunnen trainen'', aldus een woordvoerder van het team in Charkov.

Consequenties

De Nederlanders hebben het voorval gemeld bij de internationale tennisfederatie ITF. Het organiserende land is volgens de reglementen in gebreke gebleven.

''Wat de eventuele consequenties zijn, weet ik niet. Wel is het zo dat de ITF vorige week al Oekraïne tot spoed heeft gemaand om de tennisbaan op tijd gereed te hebben'', aldus de woordvoerder.

Wereldgroep

Nederland moet van Oekraïne winnen om in juli tegen Zuid-Afrika te mogen aantreden. Dan kan een promotiewedstrijd voor een plek in de wereldgroep worden afgedwongen.

Verliest Nederland komend weekeinde, dan moet het om handhaving in groep 1 gaan spelen.