ARNHEM - Kogelstoter Rutger Smith heeft zich maandag afgemeld voor de Europese indoorkampioenschappen, die vrijdag in Parijs beginnen.

Smith liep vrijdag in de training een blessure op aan de rechter borstspier. In overleg met sportarts Peter Vergouwen en zijn trainer Gert Damkat zette Smith een streep door zijn eerste optreden op een internationaal titeltoernooi sinds de Olympische Spelen van Peking (2008).

''De blessure blijkt niet ernstig te zijn, maar ik loop wel het risico op een ernstiger blessure als ik ermee blijf kogelstoten'', liet Smith maandagmiddag weten.

De pijnlijke borstspier zit aan de aan de kant van stootarm. ''Het betekent dat ik niet optimaal kan kogelstoten. Vergouwen verwacht dat ik over twee weken hersteld kan zijn. Ik baal natuurlijk, want ik had me willen laten zien in Parijs.''

Limiet

Smith keerde in februari terug op de atletiekbaan. Zijn laatste wedstrijd dateerde van kort na de Olympische Spelen in Peking, zo'n tweeënhalf jaar eerder.

Blessures en privé-omstandigheden wierpen hem de afgelopen periode ver terug. Bij zijn rentree in wedstrijdverband haalde hij twee weken geleden bij de Nederlandse kampioenschappen indoor met zijn eerste stoot direct de limiet voor Parijs.

Extra zuur

De blessure is een tegenvaller voor hem. ''Het ging zo goed vrijdag in de training. Dat is extra zuur. Ik ben er echter lang genoeg uit geweest om te weten dat ik nu geen extra risico's moet lopen, wat het zomerseizoen in gevaar kan brengen.''

Als Vergouwen goed zit met zijn verwachting, kan Smith op 19 en 20 maart weer meedoen aan de Winter Throwing Challenge in Sofia. ''En in april ga ik op trainingsstage naar San Diego waar ik aan een aantal discuswedstrijden ga meedoen. Ik hoop in Sofia en San Diego al nominaties voor de Olympische Spelen in Londen te behalen.''