AMSTERDAM - Wielrenner Christopher Sutton heeft zondag de eendagswedstrijd Kuurne-Brussel-Kuurne op zijn naam geschreven. De Australiër van Team Sky was de snelste in de massaspurt.

Jaoeheni Hoetarovitsj legde beslag op de tweede plaats, voor Andre Greipel en Tyler Farrar.

De koers kende een onrustige openingsfase. Na een aantal mislukte aanvallen, formeerde zich een kopgroep van vier man. Edwig Cammaerts, Ramunas Navardauskas, Arnaud Coyot en de Nederlander Arnoud van Groen werden echter uit de wedstrijd gehaald omdat ze weigerden te wachten bij een spoorweg.

De nieuwe situatie kwam de rust niet ten goede. Een aantal speldenprikjes van Juan Antonio Flecha en Tom Boonen leverde geen afscheiding op, een poging van Sander Armee en Mathieu Ladagnous slaagde wel. Op dat moment had Sebastian Langeveld, zaterdag winnaar van de Omloop Het Nieuwsblad, al opgegeven.

Verbrokkeling

Achter de leiders verbrokkelde het peloton. Uiteindelijk slaagden zeven coureurs erin aan te haken bij de kopgroep. Onder hen Thomas Voeckler, Jurgen Roelandts, Martin Velits en Mathew Hayman. In de hoofdmacht zetten Rabobank en QuickStep de achtervolging in. Met succes, want op ruim dertig kilometer van de meet was de samensmelting een feit.

Dat was voor Lars Bak het sein om een demarrage te plaatsen. De Deen van HTC-Highroad kreeg Sébastian Hinault, Alessandro Proni en Jimmy Engoulvent met zich mee. Lang hielden de vluchters het echter niet uit tegen het peloton.

Ook een aanval van Boonen in de slotfase kon een massasprint niet voorkomen. In de spurt toonde Sutton zich met overmacht de snelste. Het is voor de 26-jarige coureur de grootste overwinning in zijn loopbaan.