ROTTERDAM - Feyenoord is met een aardige serie bezig in de eredivisie. De eindelijk opkrabbelende ploeg van trainer Mario Been versloeg zondag in de drijfnatte Kuip subtopper FC Groningen met opvallend grote cijfers: 5-1.

Vier treffers van de thuisploeg kwamen op naam van de excellerende Georginio Wijnaldum, die onder meer twee strafschoppen benutte.

Het was al weer de vierde opeenvolgende wedstrijd zonder nederlaag voor Feyenoord, dat met name aanvallend steeds beter gaat spelen. Voor FC Groningen was het na de duels met De Graafschap (1-1) en Roda JC (1-4) alweer de derde teleurstelling op rij.

Gangmaker

De Japanner Ryo Miyaichi was opnieuw de gangmaker van de Rotterdammers. De 18-jarige huurling van Arsenal was aan de linkerkant een ware plaag voor de Groningse defensie.

Dankzij Wijnaldum kwam de gedreven thuisploeg in de 23e minuut op voorsprong. Hij schoot simpel in nadat een voorzet van Diego Biseswar pardoes voor zijn voeten was beland, 1-0. Na ruim een half uur kreeg Wijnaldum de bal opnieuw via een tegenstander in bezit, deze keer na een pass van Ryo. Wijnaldum schoot met de binnenkant fraai raak in de bovenhoek, 2-0.

Een blunder van Gill Swerts, die tegen Vitesse (1-1) en FC Twente (2-1 verlies) ook flink in de fout ging, bracht de spanning nog voor de rust even terug in de eenzijdige wedstrijd. Nicklas Pedersen pikte het knullige passje van de Belgische rechtsback attent op en schoot trefzeker in, 2-1.

Veilige marge

Binnen drie minuten na de rust had Feyenoord de veilige marge van twee doelpunten hersteld. Maikel Kieftenbeld moest Ryo opnieuw laten gaan waarna de Groningse back een overtreding beging.

Wijnaldum, die in 2007 debuteerde tegen FC Groningen, benutte de strafschop, 3-1. Daarna verzuimden Castaignos, Ryo en Biseswar de dikverdiende zege nog wat meer aanzien te geven.

Het povere FC Groningen was in de tweede helft nauwelijks gevaarlijk meer, al schoot Dusan Tadic nog wel op de paal. Met zijn vierde treffer, opnieuw uit een strafschop na een overtreding van Fredrik Stenman op Biseswar, zorgde Wijnaldum voor 4-1 waarna Ron Vlaar ook nog scoorde uit een vrije trap: 5-1.