EINDHOVEN - De spelers van PSV verlieten zondagmiddag na de kwalitatief weinig hoogstaande topper met Ajax (0-0) als morele winnaars het doorweekte speelveld van het Philips Stadion.

Ze hielden de concurrent uit Amsterdam op een achterstand van vijf punten. Die marge moet negen duels voor het einde van de competitie normaal gesproken voldoende zijn.

PSV, dat nog wel zes uitduels op het programma heeft staan, had alle reden om tevreden te zijn. De koploper van de eredivisie kreeg zonder goed te spelen de beste kansen. Ajax kon geen enkel moment duidelijk maken dat het alleen gebaat was bij een zege.

De formatie combineerde soms best aardig maar dat veranderde als de bal in de buurt van het vijandelijke strafschopgebied kwam. Dan was er geen aanvaller zoals de in de winterstop vertrokken Luis Suarez, die het jeugdige elftal met een beslissende actie bij de hand nam.

Dzsudzsák

PSV kreeg het thuispubliek vooral op de banken als Balázs Dzsudzsák weer eens aanzette voor een solo. De Hongaarse buitenspeler vocht boeiende duels uit met Gregory van der Wiel, die hij komende maand ook nog tweemaal in het shirt van het Nederlands elftal ontmoet.

De rechtsback van Ajax speelde best aardig maar kon niet voorkomen dat Dzsudzsák doelman Maarten Stekelenburg voor rust twee keer tot een fraaie redding dwong.

De keeper van Oranje kreeg ook nog maar net een hand tegen een schot van Ola Toivonen. Zowel PSV als Ajax grossierde op het natte en zware speelveld ook na rust in balverlies.

Uitblinker

De thuisclub bleef het duel controleren en trainer Frank de Boer had geen wisselspelers die dat spelbeeld konden veranderen. Hij wisselde Rasmus Lindgren voor Eyong Enoh. De onzichtbare centrumspits Mounir El Hamdaoui moest plaatsmaken voor Demy de Zeeuw.

Ola Toivonen raakte na ruim een uur nog in opspraak toen hij Jan Vertonghen met zijn rechterarm in zijn gezicht trof. Scheidsrechter Eric Braamhaar liet doorspelen.

Invaller Género Zeefuik bezorgde PSV in de slotfase nog bijna de zege. De aanvaller stuitte op Stekelenburg, de uitblinker bij Ajax. En dat zegt veel voor een club die moest winnen.