ALKMAAR - FC Twente heeft zondag voor de tweede keer dit seizoen verloren van AZ. In Alkmaar werd het 2-1. Erik Falkenburg zette de thuisclub in extra tijd op winst. Het duel eindigde na twee over de partijen verdeelde rode kaarten met tien tegen tien.

Vanaf de 42e minuut leek FC Twente een min of meer verloren partij te spelen. Na een schermutseling kreeg Douglas de rode kaart vanwege het maken van een slaande beweging.

Daarna liet hij zich gaan tegen arbiter Ruud Bossen.

De Enschedese club stond toen op achterstand (1-0). Saillant was dat Douglas ook in de thuiswedstrijd tegen AZ was weggestuurd. Dat leidde vervolgens ook tot een nederlaag.

Stevige wind

Maar ook met elf tegen elf had FC Twente het al moeilijk in Alkmaar. Met de stevige wind in de rug zette AZ meteen aan voor een offensief. Dat leidde bijna direct tot succes.

Na vijf minuten trof Pontus Wernbloom de lat, na een van de vele aardige Alkmaarse aanvallen. Al snel waren er ook mogelijkheden voor Johann Berg Gudmundsson en Kolbeinn Sigthórsson. Beiden misten in kansrijke positie voor doelman Nikolai Michailov.

Na bijna een half uur kwam de beloning dan toch voor de thuisclub. Na het missen van vele mogelijkheden kwam de hulp uit onverwachte hoek. Theo Janssen schoot in eigen doel. Het was illustratief voor het optreden van de ploeg van trainer Michel Preud'homme. Vrijwel elke actie liep op een mislukking uit.

Solo

FC Twente had het in de eerste fase moeilijk met de tegenstander én de elementen. Eén keer was de kampioen via een solo van Emir Bajrami dicht bij een doelpunt. Marc Janko kopte nog een keer net naast. Verder kwam FC Twente er lange tijd niet aan te pas.

Het aangeslagen uitvallen van Bryan Ruiz, kort na de rode kaart van Douglas, hielp het vertrouwen op slag van rust ook al niet.

Na de rust zette FC Twente wel aan voor een offensief. Na zeventig minuten kreeg het daarbij extra steun. Scheidsrechter Ruud Bossen gaf ook rood aan Nick Viergever van AZ, wegens het onderuit halen van een doorgebroken tegenstander.

FC Twente profiteerde in de 82e minuut, dankzij een fraaie knal van Luuk de Jong. Vervolgens zorgde Falkenburg nog voor een onverwachte wending.

Kort na rust had Bossen de wedstrijd nog een kwartier stilgelegd wegens kwetsende spreekkoren.