AMSTERDAM - Sebastian Langeveld heeft zaterdag in Gent de Omloop Het Nieuwsblad op zijn naam geschreven. De 26-jarige Nederlander klopte Juan Antonio Flecha in een sprint-à-deux.

Het is al de tiende zege van Rabobank in het nog altijd prille wielerseizoen. Eerder bezorgden Michael Matthews, Theo Bos, Lars Boom, Robert Gesink en Oscar Freire de formatie al succes.

Mathew Hayman uit Australië legde beslag op de derde plaats, voor de Fransman Yoann Offredo. Niki Terpstra werd zesde.

Nederlanders in kopgroep

De traditionele openingskoers van het Noordwest-Europese seizoen kende een onstuimige beginfase. Al na drie kilometer ontstond de eerste vlucht van de dag.

Sébastien Delfosse, Steven Caethoven en Mathieu Ladagnous ontvluchtten als eersten de hoofdmacht en kregen even later gezelschap van Sébastien Chavanel, Aleksejs Saramotins, Steven Van Vooren en de Nederlanders Ronan van Zandbeek en Bram Schmitz.

Toen de gelukszoekers een voorsprong van bijna negen minuten bij elkaar hadden gefietst, namen de Belgische equipes Omega Pharma-Lotto en QuickStep hun verantwoordelijkheid in het peloton.

Demarrage Langeveld

Na de eerste stroken met hellingen en kasseien bedroeg het verschil nog maar drie minuten en op ruim vijftig kilometer van de meet was de samensmelting een feit. Niet veel later plaatste Langeveld een demarrage. De 26-jarige renner van Rabobank kreeg niemand met zich mee en bouwde snel een voorsprong van ruim een minuut op.

Achter hem ontstond een groepje achtervolgers, met onder anderen Lars Boom, Terpstra en Flecha. Daar weer achter reden favorieten als Thor Hushovd, Tom Boonen en Philippe Gilbert een verloren koers.

Ondertussen slonk de marge van Langeveld zienderogen. Flecha, die in het verleden reed voor Rabobank, zette solo de achtervolging in na de laatste hindernissen van betekenis. Op vijftien kilometer vatte Flecha de Lissenaar in de kraag, nadat Langeveld even inhield.

Verrassingsaanval

Het duo werkte tot vier kilometer van de finish eendrachtig samen. Aan de lieve vrede kwam een einde door een verrassingsaanval van Flecha. Langeveld counterde makkelijk en verloor zijn rivaal niet meer uit het oog. In een lange sprint trok de Nederlander nipt aan het langste eind.

Het is de vierde keer dat de Omloop wordt gewonnen door een Nederlander. Langeveld treedt in de voetsporen van Jo de Roo (1966), Jan Raas (1981), Teun van Vliet (1987).

Zondag staat met Kuurne-Brussel-Kuurne al weer de volgende Belgische semiklassieker op de rol.