NAC in slotminuut naast Roda JC

KERKRADE - Roda JC dacht vrijdagavond lange tijd een postuum eerbetoon aan Theo Pickée te kunnen brengen. De Limburgers leidden in de thuiswedstrijd tegen NAC binnen twintig minuten met 2-0, maar strandden door een strafschop in blessuretijd op 2-2.

De voorzitter van Roda JC, die op 1 december op 65-jarige leeftijd na een slopende ziekte overleed, was vanaf zijn entree in van grote waarde voor de club uit Kerkrade. Tijdens de minuut stilte voor aanvang van de wedstrijd kon men in het Parkstad Limburg-stadion, het fraaie geesteskind van Pickée, een speld horen vallen. Daarvoor was de klassieker "You'll never walk alone" massaal meegezongen.

Blessures

Cristiano, die mede dank zij de overredingskracht van de voorzitter tweeënhalf jaar geleden vanuit Breda naar Kerkrade verkaste, opende het duel met twee vroege doelpunten. Bij de stand -0 waren amper twintig minuten gespeeld.

Aan Bredase kant had trainer Lokhoff zijn opstelling op vijf plaatsen gewijzigd, deels door overmacht, deels uit onvrede. De vleugelverdedigers Feher en Gudelj ontbraken wegens blessures. Engelaar, Seedorf en Vos zaten op de bank, zij waren geslachtofferd na de verloren thuiswedstrijd tegen Heerenveen.

Zee aan ruimte

De bezoekers maakten het Roda JC in de beginfase gemakkelijk. Lokhoff, die zijn verdediging na de nederlaag tegen Heerenveen fel bekritiseerde, zag hoe oud-NAC'er Cristiano een zee aan ruimte kreeg. Bij de eerste poging redde Van Zwam met de voet, kort daarna was de aanvaller de doelman twee keer de baas.

Elmander bracht twaalf minuten na de rust de spanning terug. Roda JC leek in slaap te zijn gesukkeld, de Zweed profiteerde van een fout van aanvoerder Luijpers die kort daarop door trainer Vloet werd gewisseld. Bij een kopbal van Penders redde Van Dessel op de doellijn. Lokhoff bracht in de slotfase met drie verse krachten (Boussaboun, Engelaar en Vos) nog extra aanvallende impulsen. In blessuretijd zag scheidsrechter Sterk in een buiteling van Vos, na een duel met Rudge, een strafschop. Engelaar liet die buitenkans niet onbenut (2-2).

NUwerk

Tip de redactie