EINDHOVEN - PSV heeft zich donderdag bij de laatste zestien ploegen in de Europa League geschaard. Het elftal van trainer Fred Rutten zette donderdag op overtuigende wijze de Franse koploper Lille opzij: 3-1.

Dat was na de 2-2 van vorige week in Frankrijk ruim voldoende om door te dringen tot de achtste finales. Balázs Dzsudzsák nam PSV in het Philips Stadion bij de hand.

Rutten benadrukte in de aanloop naar de return dat zijn ploeg weliswaar een uitstekende uitgangspositie had, maar dat het tweeluik met de Franse koploper nog lang niet beslist was.

PSV had vorige week in Frankrijk namelijk ook tegen een veredeld B-elftal van Lille grote problemen. Het was aan twee late doelpunten te danken dat PSV de uitwedstrijd met perspectief afsloot.

Sterk begin

Voor eigen publiek presenteerde PSV zich aanzienlijk beter dan in het eerste duel. De Eindhovenaren begonnen sterk aan de wedstrijd en hadden al na negen minuten op voorsprong moeten komen via Marcus Berg. De Zweedse spits gleed de bal voor open doel echter tegen de paal. Even later kopte Ola Toivonen de bal uit een hoekschop van Dzsudzsák net naast het Franse doel.

Trainer Rudi Garcia van Lille liet net als vorige week al zijn sterren op de bank beginnen. In tegenstelling tot PSV hecht Lille namelijk wel aanzienlijk meer waarde aan de eigen competitie dan aan de Europa League.

Openingstreffer

Zelfs doelman Mickaël Landreau bleef in Eindhoven buiten de ploeg. Toch kwam de 'tweede keus' geheel tegen de verhoudingen in halverwege de eerste helft wel op voorsprong. Wilfred Bouma verloor een kopduel van Tulio de Melo, waardoor Pierre-Alain Frau een vrije doortocht kreeg naar het doel: 0-1.

PSV was duidelijk even aangeslagen door die tegenslag, maar herpakte zich in de laatste fase voor rust. Twee fraaie aanvallen leverden kansen op voor Toivonen en Berg, maar geen doelpunten.

Dzsudzsák

De gelijkmaker viel uiteindelijk tien minuten na rust en kwam van uitblinker Dzsudzsák. De Hongaar kreeg van de Spaanse arbitrage toestemming om een vrije trap snel te nemen en schoot de bal fraai langs de verraste Franse doelman: 1-1.

De thuisclub trok de wedstrijd daarna overtuigend naar zich toe. Nadat Frau met zijn tweede gele kaart van het veld was gestuurd, zette PSV het overwicht om in treffers van Jeremain Lens en Marcelo: 3-1.