HASSELT - Het is onzeker of Omloop Het Nieuwsblad zaterdag doorgaat. De deelnemende wielerteams zijn van plan om tijdens de koers gebruik te maken van technische hulpmiddelen.

Ook Rabobank wil met de zogenoemde oortjes in rijden. De internationale wielrenunie UCI heeft de oortjes voor de kleinere koersen verboden.

''We hebben met elkaar en met de ploegen afgesproken dat we met oortjes gaan rijden'', aldus Raborenner Lars Boom tegen de NOS.

''Er mag wel meer niet. Het is belangrijk dat wij ook een keer gehoord worden in plaats van alleen maar 'ja' en 'amen' te roepen. Dat is niet de bedoeling. Het is prettig om met oortjes in te rijden. Voor ons is het wel belangrijk.''

Minder voorspelbaar

Teams protesteerden begin februari voor de start van de Challenge Mallorca. De rijders gingen toen toch met de oortjes van start, waarop de UCI-jury zich terugtrok uit de koers.

De UCI denkt dat de koers zonder oortjes minder voorspelbaar en dus spannender wordt. Ook zou de aard van het wielrennen door het communicatiemiddel tussen renners en ploegleiders worden aangetast.

Voorzitter Pat McQuaid was de voorbije dagen in de Belgische media duidelijk. ''Wel oortjes? Dan komt er zaterdag geen race.''