MARSEILLE - Olympique Marseille gaat over drie weken zonder veel illusies op bezoek bij Manchester United.

De kans op een plek in de kwartfinales van de Champions League is na de 0-0 van woensdagavond weliswaar niet verkeken, maar de Franse kampioen zal toch met verontrust gevoel terugkijken op de teleurstellende wedstrijd.

'OM' moet welhaast tot de conclusie komen dat het kwaliteit tekort komt en dat de Engelsen graag genoegen namen met een gelijkspel.

Marseille begon met de beste bedoelingen aan het duel, maar ook met de wetenschap dat de ploeg in de tien Europese confrontaties met Engelse tegenstanders tot dusver slechts zesmaal had gescoord. Ook nu wekte niemand de indruk te weten hoe de door Nemanja Vidic georganiseerde defensie in verlegenheid kon worden gebracht.

Rollertje

Doelman Edwin van der Sar hoefde voor rust slechts een voorzet bij de eerste paal op te vangen en een rollertje na een omhaaltje van Bradao op te rapen. De routinier ging er voor de vorm nog wel even bij liggen. De Engelse aanval stelde er niet veel meer tegenover, al had sluitpost Steve Mandanda enige moeite met een inzet van Darren Fletcher.

Het elan moest komen van de snelle en handige Nani. De Portugees bezorgde oud-Mancunian Gabriel Heinze overwerk maar bereikte Dimitar Berbatov nooit. De Bulgaar stond er te vaak wat verloren bij, omdat ook Wayne Rooney geen al te geïnspireerde indruk maakte. Ook in de tweede helft wilde het maar niet goed worden.

Geen toevalstreffer

Omdat Olympique niet kon en United niet hoefde was het wachten op een toevalstreffer. Andre Ayew was er het dichtst bij, maar hij schoot ongecontroleerd voorlangs. Mede omdat Heinze zich sterk verbeterde werd ook Marseille beter, althans op het eerste oog. Dreigend werd het nimmer; altijd stond wel een Engels been in de weg.

Al die succesvolle ingrepen kregen tot ongenoegen van coach Alex Ferguson echter maar zelden een offensieve voortzetting. De counters liepen voortdurend vast.

Daar hielp ook Paul Scholes als invaller niet aan. Net zomin als Didier Deschamps de oplossing vond bij Benoit Cheyrou of Mathieu Valbuena.