ALKMAAR - AZ en Willem II stoppen na dit seizoen om financiële redenen met vrouwenvoetbal. Dat maakten de beide clubs woensdag bekend.

De vrouwen van AZ werden sinds de oprichting van de eredivisie in 2007 drie keer achter elkaar kampioen. Ze deden twee keer mee aan de Champions League. AZ staat momenteel vierde.

De club vindt dat de investering in het vrouwenvoetbal te weinig oplevert. Bij AZ staan de internationals Daphne Koster, Loes Geurts, Dyanne Bito, Claudia van den Heiligenberg en Chantal de Ridder onder contract.

Het wegvallen van AZ en Willem II, dat met grote financiële problemen kampt, is een flinke tik voor de Stichting Eredivisie Vrouwen. In samenwerking met de KNVB wordt juist geprobeerd om het vrouwenvoetbal een impuls te geven.

Om die reden is de vaste speeldag voor komend seizoen verplaatst van donderdag naar vrijdag.

Prioriteit

Willem II laat in een persverklaring weten dat het niet langer het benodigde budget kan vrijmaken en de prioriteit geeft aan de terugkeer van een beloftenteam bij de mannen.

Hoofdsponsor Audax heeft bovendien besloten te stoppen met de bijdrage aan het vrouwenvoetbal. Namens Willem II komen Daniëlle van de Donk en Manoe Meulen uit voor Oranje.

Willem II en AZ waren er allebei vanaf de start van de eredivisie in 2007 bij. De speelsters moeten op zoek naar een andere club. Daarvan zijn er in de eredivisie nu nog zes over.

Vastberaden

De KNVB betreurt het besluit van AZ en Willem II dan ook. ''Het is jammer, maar het zat er al aan te komen. Gelukkig is de rest van de clubs vastberaden en enthousiast om door te gaan", aldus een woordvoerder. FC Twente, ADO Den Haag, sc Heerenveen, FC Utrecht, VVV-Venlo en FC Zwolle hebben ook een vrouwenteam.

Het aantal ploegen moet na het wegvallen van AZ en Willem II snel worden teruggebracht naar acht. ''Er zijn meerdere clubs die interesse hebben getoond. Daarmee zijn we in gesprek."