Wereldrecord Nederlandse estafetteploeg

DUBLIN - De Nederlandse zwemsters hebben vrijdag bij de EK kortebaan in Dublin verrassend het wereldrecord op de 4x50 meter vrije slag verbeterd. Hinkelien Schreuder, Annabel Kosten, Chantal Groot en Marleen Veldhuis kwamen tot een tijd van 1.38,13. De oude toptijd stond sinds december 2000 met 1.38,21 op naam van Zweden. Met deze tijd plaatste het viertal zich overtuigend voor de finale van vrijdagavond.

Bondscoach Andre Cats stond perplex toen hij de eindtijd van de vrouwen op het scorebord zag staan. "Wegens andere bezigheden was ik met een half oog aan het kijken. Ik dacht dit klopt niet, maar het is een geweldige prestatie. We wisten wel dat er een wereldrecord in zat, alleen nog niet in de series."

Ook de vrouwen hadden aanvankelijk niet in de gaten dat ze een wereldprestatie hadden neergezet. Pas op de kant zag Schreuder de toptijd en tikte vol ongeloof haar teamgenoten aan. "Het kwartje viel een beetje laat", straalde Schreuder, die eerder vrijdagochtend als snelste doorging naar de halve finales van de 50 meter vlinder (26,77). "We waren eigenlijk alleen maar bezig om de finale te halen en wilden in een mooie baan zwemmen. We hadden ook helemaal niet het gevoel dat het zo hard ging."

Het kwartet verwacht dan ook het wereldrecord in de finale van vrijdagavond nog wel wat scherper te kunnen stellen. "Daar gaan we in ieder geval voor. Ik denk ook wel dat het er in zit", sprak Chantal Groot. "Maar dit is natuurlijk al harstikke mooi."

Marleen Veldhuis legde met 23,94 de snelste 50 meter af en bewees andermaal wat een aanwinst de voormalige waterpolointernational voor het Nederlandse zwemmen is. "Het ging heel gemakkelijk. Dat belooft nog wel wat voor de finale." De beste prestatie van een Nederlandse estafette stond sinds december 2001 met 1.39,02 op naam van Schreuder, Kosten, Valen en De Bruijn.

Naast de estafetteploeg maakte ook Pieter van den Hoogenband indruk op de 100 meter vrije slag. Met 47,60 bleef hij in de series viertienden boven het nationaal record dat al op zijn naam staat. Ook Johan Kenkhuis haalde met 48,26 de halve finales van vrijdag.

NUwerk

Tip de redactie