ENSCHEDE - FC Twente heeft vrijdagavond via een ruime thuiszege (4-0) op FC Den Bosch afstand genomen van de onderste plaatsen van de eredivisie. De bekerhouder voorkwam met de verdiende maar geflatteerde overwinning dat de druk op trainer Van 't Schip en spelers verder zou toenemen.

De trouwe maar fanatieke aanhang van de Tukkers vierde de zege uitzinnig. De wave ging door het stadion en de spelers van de thuisclub werden tot ver na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Buiting toegejuicht.

De stadionspeaker deed er een schepje bovenop en kroonde niet een speler als man van de wedstrijd. Hij riep alle voetballers tot matchwinner uit. Voor het gemak werd maar even vergeten wat er was gebeurd als het duel met FC Den Bosch

Naar boven

Na de zege op de Brabantse bezoekers kan FC TwenteNAC

Aan alles was tijdens het duel met FC den Bosch te zien dat FC Twente de laatste weken onder grote druk had gestaan. De ploeg van trainer Van 't Schip bewoog zich zenuwachtig over het veld. Lachwekkend was om te zien hoe Heubach en Cairo in de beginfase tegelijkertijd een hoekschop probeerden te nemen. Heubach vanaf rechts, Cairo aan de linkerkant.

Zelfs de snelle openingstreffer van Van der Leegte kon de onrust in het spel van de thuisclub niet wegnemen. De middenvelder passeerde doelman Mampaey al in de vierde minuut met een fraai afstandschot.

Merkwaardige beslissingen

Twee merkwaardige beslissingen van scheidsrechter Buiting voorkwamen dat de druk op de thuisclub nog groter werd. De uit het onder de rook van FC Den Bosch gelegen Vught afkomstige arbiter verzaakte de bezoekers na dertig minuten een strafschop toe te kennen nadat Pothuizen aanvaller De Freitas had gevloerd.

Daarbij stuurde scheidsrechter Buiting middenvelder Michels van FC Den Bosch in de 41e minuut van het veld. Hij zag dat de Brabander tegenstander Cziommer omver duwde. Hij zag echter over het hoofd dat de vervanger van de gepasseerde Van der Laan eerder Michels tegen de vlakte probeerde te werken. Cziommer kreeg slechts een gele kaart.

Met een mannetje meer kon FC Twente na rust afstand nemen. Doelpunten van Van der Doelen (57), Van der Leegte (71) en Pothuizen (76) zorgden dat de rust bij FC Twente in ieder geval voor even weer is weergekeerd.

/DOSSIEREredivisie