METZ - Frankrijk - Nederland voor de eerste ronde wereldgroep van de Daviscup is voor Oranje na de eerste dag al bijna verloren. De titelhouder nam vrijdag in Metz een voorsprong van 2-0.

Nadat Sébastien Grosjean in drie sets had gewonnen van debutant Edwin Kempes (7-5 7-6 6-2) zegevierde Arnaud Clément in het tweede enkelspel over Sjeng Schalken. In 4 uur en 6 minuten werd het 7-5 -6 6-7 6-4 en 6-2 voor de speler uit Aix-en-Provence.

De kansen dat Nederland de kwartfinale nog bereikt zijn 1 op , al was er nog niet zo lang geleden de mirakels van Barcelona en Boekarest. Nederland won in 1993 van Spanje na een 0-2 achterstand op de eerste dag. In 1997 herhaalde het Nederlands Daviscupteam dit huzarenstukje ook in de uitwedstrijd tegen Roemenië.

Sjeng Schalken, toch al niet gezegend met het fysiek van een topatleet, werd gesloopt in de partij tegen Arnaud Clément. De -jarige slechts 1,73 meter grote speler uit Aix-en-Provence is een driftkikker en een kilometervreter.

Hij weet onmogelijke ballen terug te brengen en in de hoeken te plaatsen, zeker op een trage baan als het gravel dat op last van de Franse captain Guy Forget in Les Arènes was neergelegd. Hij meende dat Oranjes beste tennisser daar slechts 70 procent van zijn talenten zou kunnen etaleren.

Goed gezien van de succesvolle Fransman, die drie Daviscups won (twee als speler, een als captain). Op een snelle baan had Schalken wellicht dik gewonnen, maar nu verloor hij het op de specifieke graveltechniek en uiteindelijk op het fysieke onderscheid.

Het zit erin dat captain Tjerk Bogtstra zijn ploeg gaat wijzigen voor de resterende dagen, al zei hij niets te klagen te hebben over de instelling en de geleverde kwaliteit van Kempes en Schalken. De Limburger wist niet of hij in staat is zaterdag met Paul Haarhuis de dubbel te spelen tegen Cédric Pioline en Fabrice Santoro.

"We moeten zien hoe ik uit bed kom", zei hij. Schalken herinnerde aan Rotterdam toen hij door de uitputtingsslag van vrijdagavond in het dubbel nog maar 75 procent waard bleek te zijn. Bogtstra liet de mogelijkheid tot wijzigingen open. Hij kan Kempes naast Haarhuis opstellen en Raemon Sluiter en Sjeng Schalken bewaren voor de zondag. Verder is het alleen hopen op het wonder van Metz.