Shimizu verwacht dat hij zijn wereldrecord kwijtraakt

SALT LAKE CITY - In zijn eigen land is hij nog steeds een legende. De naam Hiroyasu Shimizu wordt in de schaatswereld echter niet langer in gouden letters geschreven. De Japanse sprintkeizer staat al anderhalf jaar in de schaduw van de Canadees Jeremy Wotherspoon. De 29-jarige Aziaat erkent dan ook dat zijn wereldrecord op de 500 meter wankelt.

Shimizu produceerde op 10 maart 2001 een onwaarschijnlijke tijd op de kortste officiële schaatsafstand. Op de Olympic Oval van Salt Lake City, waar vrijdag de wereldbekerwedstrijden sprint beginnen, finishte de kleine Japanner na 34,32 seconden. Sindsdien wist Shimizu die toptijd niet meer te benaderen, terwijl concurrent Wotherspoon enkele malen gevaarlijk dichtbij kwam. Vorige week, in Calgary, stopte de klok na 34,37 seconden.

"Mijn wereldrecord is momenteel geen snelle tijd meer", meent Shimizu dan ook. "Het record staat ook al een aantal jaar. Het verbaast me dan ook niet dat Wotherspoon zulke tijden neerzet. Hij is gewoon een heel goede schaatser."

Kenners verwachten dat 'The Spoon' komend weekeinde het wereldrecord zal breken. Al meent Erben Wennemars dat de regerend sprintwereldkampioen vorige week de perfectie benaderde: "Ik weet niet waar hij nog winst moet boeken", sprak de Zwollenaar toen. Collega Jan Bos zag voor Wotherspoon nog ruimte voor verbetering: "Vooral in de eerste bocht kan hij nog explosiever schaatsen."

Gerard van Velde heeft geen idee of de recordtijd in Calgary zal worden gebroken. Hij spreekt alleen maar zijn respect uit voor de -jarige Canadees: "Hij rijdt de bochten zo absurd hard", zei Van Velde. "Wotherspoon is nog steeds de snelste schaatser op de meter."

Tijdens de loting vrijdag werd Wotherspoon in de laatste rit van de 500 meter gekoppeld aan Shimizu. Kortom, alle ingrediënten voor een legendarische rit zijn aanwezig.

NUwerk

Tip de redactie