AMSTERDAM – FC Twente en de UEFA gaan binnenkort in gesprek over de gebeurtenissen rondom het duel in de Europa League van de tukkers in Moskou tegen Rubin Kazan (0-2). Ook de KNVB is van plan aan de gesprekken deel te nemen.

De landskampioen moest in de Russische hoofdstad aantreden onder barre omstandigheden en pleit in een brief aan de Europese voetbalbond, voor duidelijke regels over wanneer een wedstrijd gespeeld kan en mag worden.

Objectief

“Allereerst moet de UEFA in dit soort gevallen zorgen voor een objectieve waarneming, zodat de beslissing niet afhangt van een thermometer die ineens ergens uit een kast wordt gehaald”, zegt manager algemene zaken Jan van Halst tegenover De Telegraaf.

“Daarnaast is het nodig dat in de reglementen komt te staan bij welke temperatuur wel of niet kan worden gespeeld. En ten derde zou het goed zijn als de UEFA voor een zwaardere bezetting zorgt als van tevoren duidelijk is dat er zo’n discussie gaat ontstaan”, vervolgt de Utrechter.

Geïrriteerd

Van Halst geeft aan dat de UEFA in eerste instantie niet blij was met het schrijven van Twente, waarin de club ondermeer de verantwoordelijkheid voor de gezondheid van de spelers en eventuele verdere schade bij de bond neerlegde.

“Dat was niet zo erg, want ik was zelf al drie dagen geïrriteerd. Maar uiteindelijk hebben we tegen elkaar gezegd: laten we de emotie weghalen en in alle rust evalueren wat er is gebeurd en hoe dat beter kan. Dat gaat binnenkort gebeuren.”