Nederlands clubvoetbal op dieptepunt

EINDHOVEN - Vervuld van trots en blijdschap rolden de ruim zestien miljoen ongediplomeerde bondscoaches van het Nederlands voetbalelftal drie weken geleden de rode loper uit voor een nieuwe lichting wereldvoetballers. Schotland was verpulverd, Oranje had weer toekomst. Twee rondjes Europees clubvoetbal later is de euforie alweer geluwd. Van alle talenten speelt na de winterstop alleen PSV'er Robben nog Europees voetbal. Niet in de Champions League maar in de UEFA-beker.

De andere beloften moeten nog zeker een halfjaar toekijken voordat hen weer een internationale krachtmeting van betekenis wacht. Waar leeftijdsgenoten in het buitenland wekelijks serieus worden getest in de nationale competitie of Champions League merken Van der Vaart, Sneijder en wellicht ook Heitinga, De Jong en Van Persie tijdens het EK van Portugal pas op welke trede van de internationale ladder ze staan.

Kraamkamer

Zelfs de bekendste kraamkamer van talentvol voetbalkroost kon niet voorkomen dat het Nederlands clubvoetbal dit seizoen wederom aan aanzien verloor. Ajax, de club met bewierookte talenten als Van der Vaart, Sneijder, Heitinga en De Jong, moest in de eindklassering van de eerste groepsronde van de Champions League de nummer zeventien van Spanje en vijf van België voor laten gaan.

Feyenoord

Feyenoord, anderhalf jaar geleden nog winnaar van de UEFA-beker, was over twee duels niet opgewassen tegen de nummer acht van Tsjechië. Voor NAC, NEC en minder mate FC Utrecht betekende deelname aan Europees voetbal weinig meer dan een leuk uitje voor spelers en supporters. Gezellig hoor, die voetbalreisjes van supporters, spelersvrouwen en sponsors naar Newcastle, Auxerre en Krakow. Het Nederlands voetbal was er niet mee geholpen.

UEFA

Op basis van de resultaten van de laatste vijf jaar bepaalt de Europese voetbalbond UEFA met hoeveel ploegen een land aan de Champions League en UEFA-beker mag deelnemen. Nederland is inmiddels afgezakt naar de achtste positie. Ons land mag daardoor niet met twee maar drie ploegen aan de prestigieuze Champions League deelnemen. Een blik op de Europese resultaten van Nederlandse clubs vorig jaar en dit seizoen doet vrezen voor de toekomst.

De betere verenigingen van ons land presteren het laatste jaar slechter dan clubs uit Polen, Tsjechië, België, Portugal, Griekenland en Schotland. Voorlopig blijven de slechte prestaties nog zonder gevolgen. Pas wanneer de Nederlandse clubs de komende drie jaar vervolg geven aan hun slechte optreden in Europa mag ons land met nog minder verenigingen aan de toernooien van de UEFA deelnemen. Zeker tot het seizoen 2008-2009 blijft Nederland met zes clubs actief in Europa.

Financieel

De slechte prestaties hebben naast sportieve ook financiële gevolgen. Neem Ajax, kwartfinalist van de vorige editie van de Champions League. De Amsterdammers verdienden vorig jaar ruim 21 miljoen euro aan de Europese deelname. Toch leden ze het laatst afgesloten boekjaar een verlies van 4 miljoen euro.

Transfers

Lucratieve transfers van Chivu (17 miljoen euro) en Van der Meyde (8) compenseren dit seizoen de tegenvallende inkomsten van Ajax in de Champions League. Maar het is de vraag of de Amsterdammers bij aanhoudende slechte prestaties in Europa ook in de toekomst nog veel geld voor hun spelers vangen. Niet prestaties op nationaal maar internationaal niveau bepalen vaak de transferprijs. Zo vrezen ze ook bij PSV, de enige overgebleven Nederlandse vertegenwoordiger in Europa.

Aan Kezman kleeft een prijskaartje van 14 miljoen euro. Veel geld voor een spits die al meer dan twee jaar en 1300 minuten voetbal niet in de Champions League meer heeft gescoord.

Tip de redactie