MOSKOU - Luuk de Jong en Peter Wisgerhof hebben FC Twente donderdagmiddag de zege bezorgd in de uitwedstrijd tegen Roebin Kazan. De Tukkers wisten in het laatste kwartier twee keer toe te slaan uit een hoekschop; 0-2

Door een sterk laatste half uur won Twente met 0-2 in Rusland en verschafte het zichzelf een goede uitgangspositie voor het behalen van de achtste finales van de Europa League.

Protest

Twente begon onder protest aan de wedstrijd. Volgens een eigen meting bedroeg de temperatuur in het Moskouse Loezjniki stadion -17 graden Celsius. Bij een temperatuur van -15 of kouder heeft een club het recht niet te spelen.

De officiële meting van voetbalbond UEFA bleef echter steken op een temperatuur van -14 graden. De wedstrijd was al eerder verplaatst naar Moskou, waar kunstgras ligt, omdat het speelveld in Kazan door de extreme kou niet bespeelbaar was.

Coltruien

De Tukkers moesten aan de aftrap verschijnen, anders werd de uitslag omgezet in een reglementaire 3-0 overwinning voor Roebin. De selectie had zich desondanks goed voorbereid op de extreme kou. Gehuld in dikke coltruien, maillots en handschoenen betraden de spelers het veld.

In de eerste helft kwam Roebin echter veel beter voor de dag. De defensie van Twente had het voor rust moeilijk met het snelle combinatiespel van de thuisploeg. Spits Vladimir Diadioen verscheen een aantal keer gevaarlijk voor het doel van Nikolai Michailov, zonder een uitgespeelde kans te creëren.

Toeschouwers

De wedstrijd werd gespeeld voor een handjevol toeschouwers in het Loezjniki-stadion. De voetbaltempel in de Russische hoofdstad heeft een capaciteit van bijna 80.000 fans, maar slechts enkele honderden waagden het de vrieskou te trotseren.

Twente leek een uur nodig te hebben om zich warm te spelen. In eerste instantie mikten Theo Janssen en Roberto Rosales nog naast, maar in de 77e minuut was het toch raak voor Twente. Luuk de Jong kopte de bal binnen na een voorzet van Janssen.

Vlak voor tijd kwam er zelfs nog een tweede treffer via Peter Wisgerhof. De verdediger benutte de rebound na een kopbal van De Jong. Het betekent dat Twente met een gerust hart kan uitkijken naar de return van volgende week in Enschede.