MONACO - Jos Verstappen is optimistisch over een terugkeer in de Formule 1. Een dag na zijn ontslag bij Arrows, voorspelt de -jarige coureur een snelle rentree. "Ik ga ervan uit dat ik dit seizoen nog rijd. En dat kan wel eens sneller zijn dan iedereen wellicht denkt", zegt Verstappen in een interview op zijn website.

De Limburger heeft nog geen alternatief, maar zijn naam wordt genoemd als testcoureur bij Toyota en Ferrari. De Fin Mika Salo van Toyota maakte zich onlangs in een vraaggesprek sterk voor zijn komst. De twee waren in 1997 teamgenoten bij Tyrrell.

Verstappen: "Contacten hebben we met elk team en het is geen geheim dat Salo gecharmeerd is van mijn rijderskwaliteiten en -ervaring. Ik heb een uitstekend contact met hem. We kijken gewoon naar de kansen die er liggen."

Schumacher

Ook wereldkampioen Michael Schumacher van Ferrari wil Verstappen helpen. De twee vrienden waren in december in Noorwegen op vakantie, waar ook Ferrari-baas Jean Todt langskwam. Schumacher informeerde of Verstappen eventueel beschikbaar was als testrijder.

De Nederlander hield toen vast aan zijn contract met Arrows. "Michael heeft gevraagd naar mijn eventuele beschikbaarheid. Dat was alles. Uiteindelijk bepaalt het management van Ferrari wat er gebeurt."

Kater

Bij Verstappen is de kater daags na het ontslag nog groot. Hij moest het nieuws vernemen via de internetsite van Arrows. Later belde teambaas Tom Walkinshaw hem zelf op. "Het was een gesprekje van hooguit tien seconden. Het enige dat hij zei was dat hij een andere keuze had gemaakt. Zonder verdere uitleg."

Juridische stappen

Het Verstappen-kamp beraadt zich nu op juridische stappen. De rijder wil nog niet speculeren of hij een afkoopsom gaat eisen. "Misschien wel, maar ik kan daar niet te veel over zeggen."

Contract

Verstappen verlengde in juni zijn contract. Het zag er toen goed voor hem uit, maar nu blijkt dat die beslissing grote gevolgen had. "Daarmee was ik dus eigenlijk van de rijdersmarkt af. Teams komen niet meer met aanbiedingen, want je ligt vast. Je kunt niet meer onderhandelen en als je vlak voor het seizoen op straat wordt geknikkerd, ben je dus niet in de gelegenheid geweest op een andere manier je toekomst veilig te stellen. Mijn schadepost is, voorzichtig uitgedrukt, zeer aanzienlijk."

Verstappen kan nog niet goed geloven dat Walkinshaw hem heeft laten vallen. "In januari hebben mijn vrouw Sophie en ik nog gelogeerd bij hem. We zijn gaan jagen, hebben goede gesprekken gehad. Zoals vrienden met elkaar omgaan, begrijp je? En dan word je zó aan de kant gezet."

/SPORTFrentzen tekent bij Arrows