PSV-preses Van Raaij pleit voor andere opzet competitie

EINDHOVEN - Als voorzitter van PSV zal Harry van Raaij het niet meer meemaken, maar vlak na de zoveelste uitschakeling van zijn club in de Champions League pleitte de preses opnieuw voor een andere opzet van de Nederlandse competitie.

Hij bereed zijn stokpaardje al vele malen, maar zag in het teleurstellende resultaat van PSV en Ajax op het hoogste Europese niveau de aanleiding om het delicate onderwerp opnieuw aan te snijden. "In de Champions League zijn zestien teams over en in de UEFA Beker 32", rekende Van Raaij voor. "Daarbij zit welgeteld een Nederlandse club. Dat zegt natuurlijk wel wat over het niveau van onze competitie. Je hebt dus een sterkere competitie nodig om aansluiting te vinden bij de Europese elite."

Afscheid

Volgens Van Raaij, die na dit jaar afscheid neemt als voorzitter van de Eindhovenaren, is de mislukte missie van PSV (ondanks de 3-2 winst) en de uitschakeling van Ajax het voorbeeld van de zwakte van de Nederlandse competitie. "Als je de ene week tegen Volendam speelt en een paar dagen later tegen een Europese topclub moet je veel te veel omschakelen. Ondanks de goede dingen die PSV tegen Deportivo liet zien zag je gewoon dat die Spanjaarden veel vaker op een hoog niveau spelen. Juist dat breekt ons op."

Opleidingsinstituut

"De Nederlandse competitie wordt geroemd om zijn functie als opleidingsinstituut. Maar in de huidige situatie zijn we ook niet meer dan dat. De opleiding eindigt niet bij de eredivisie in Nederland, maar bij een Europese topclub. En dat kunnen we onze talenten niet bieden. Maar als ik Jeu Sprengers afgelopen week weer hoor praten op de bondsvergadering, zit het er ook niet in dat dat gaat veranderen."

NUwerk

Tip de redactie