APELDOORN - Atleet Douwe Amels heeft zaterdag op de eerste dag van de Nederlandse indoorkampioenschappen in Apeldoorn de eerste titel binnengehaald.

De Fries won met 2,13 meter het hoogspringen. Het was Amels' eerste indoortitel bij de senioren. Hij loste Jan Peter Larsen als kampioen af.

De titelverdediger kwam niet verder dan 2,10 meter, goed voor zilver. Het brons was voor Adriaan Saman, die over 2,00 meter ging.

Verspringen

Dafne Schippers heeft zich verzekerd van de titel bij het verspringen. De 18-jarige atlete uit Utrecht deed dat met een nationaal juniorenrecord van 6,20 meter.

Schippers geldt als een van de grootste talenten uit de Nederlandse atletiekwereld. Vorig seizoen was ze al nationaal indoorkampioene op de sprint en werd ze in het Canadese Moncton wereldkampioene bij de junioren op de meerkamp.

Schippers bleef in Apeldoorn bij het verspringen Femke Klop (6,01 m) en Annelies Fortuin (5,90) voor.

Polsstokhoogspringen

Het polsstokhoogspringen bij de vrouwen werd gewonnen door Rianna Galiart, die over 4,11 meter ging. Dat deed ook Leonie Schilder, maar die had meer pogingen nodig. Jose Schoenmaker kreeg brons voor 3,51 meter.

Kogelstoten

Melissa Boekelman moet nog wat stapjes zetten om op de Europese indoorkampioenschappen terecht te komen.

De kogelstootster veroverde haar vijfde nationale indoortitel, maar met de afstand van 17,17 meter bleef ze ver verwijderd van de limiet voor Parijs (17,50).

Vorig jaar wist Boekelman zich wel te plaatsen voor de wereldkampioenschappen indoor en de Europese titelstrijd outdoor.

De titelverdedigster, die afgelopen jaar van trainer wisselde, bleef zaterdag in Apeldoorn Denise Kemkers (16,68 m) en Monique Jansen (15,20 m) wel ruim voor.