MANCHESTER - Wayne Rooney heeft Manchester United zaterdag met een weergaloos doelpunt voorbij Manchester City geloodst. De centrumspits verbaasde in de 78e minuut met een prachtige omhaal.

''Dit is het mooiste doelpunt dat ik ooit heb gemaakt'', vond Rooney. ''Ik dacht niet na en deed dit puur uit instinct. Als prof heb ik nog nooit met een omhaal gescoord.''

Met dank aan Rooney verstevigde Manchester United de koppositie in de Premier League.

Nummer twee Arsenal begint zaterdag met zeven punten achterstand aan het thuisduel met Wolverhampton Wanderers.

Manchester City heeft nu elf verliespunten meer dan de grote rivaal United. De formatie lijkt daardoor kansloos voor de titel.

Evenwicht

De stadsderby tussen de voorlopig beste en rijkste club van Engeland was redelijk in evenwicht. Silva verzuimde Edwin van der Sar al na twee minuten te passeren.

Nani was na 41 minuten wel koelbloedig en scoorde namens United op aangeven van veteraan Ryan Giggs (1-0).

Trainer Alex Ferguson liet topschutter Dimitar Berbatov verrassend buiten zijn basisformatie. Bij Manchester City was Nigel de Jong niet fit om te spelen.

Slotakkoord

Edin Dzeko, in de winterstop voor bijna 35 miljoen euro overgekomen van VfL Wolfsburg, mocht pas na een uur invallen bij Manchester City.

De spits uit Bosnië passeerde in de 65e minuut doelman Edwin van der Sar via de rug van zijn ploeggenoot David Silva (1-1).

Dertien minuten later zorgde Rooney voor een prachtig slotakkoord.