AMSTERDAM - Marco van Basten vindt het ontrecht dat hij door het Ajax-bestuur neergezet wordt als veroorzaker van de ellende bij de Amsterdamse club.

"Gedurende meer dan een jaar zijn er een hoop dingen over mijn periode bij Ajax in de publiciteit gekomen, die rechtgezet moeten worden.”

"Ik heb lang mijn mond gehouden, maar toen zélfs directeur Rik van den Boog het erover had dat ik in mijn tijd bij Ajax carte blanche heb gehad, vond ik het tijd om wat te gaan zeggen”, aldus Van Basten in het AD.

Enkele Ajax-bestuurders verwijten de trainer dat hij verantwoordelijk is geweest voor de financiële tekorten en de dure aankopen. "Onzin, grote onzin, ik handelde niet alleen, maar juist in gezamenlijkheid en in overleg met de directie”, stelt de oud-voetballer.

Martin Jol

Van Basten is ook allerminst te spreken over zijn opvolger Martin Jol. “Hij heeft zich vanaf dag 1 afgezet tegen mij, zonder me ooit te spreken. En het ergste was: iedereen papegaaide het na. “

“Ook door mensen bij Ajax die er in mijn tijd zaten, zoals de directieleden Slop en Van der Aat. Verder heeft hij de mensen met wie ik werkte, zoals John van 't Schip, Witschge en Huistra, gewoon weggepest. Nu is hij zelf weg. Vreemd.”

Teleurstellend

Van Basten vindt het erg teleurstellend dat de mensen waarmee hij samengewerkt heeft hem nu laten vallen. “Alles is besproken met elkaar. Nu is het Van Basten dit en Van Basten dat. Slop zit al tien jaar bij Ajax. Als hij zegt dat een investering niet kan, gebeurt het niet. Ze zijn zich achter mij gaan verschuilen.”