SAN JOSE - Gael Monfils heeft de halve eindstrijd bereikt van het tennistoernooi van San Jose in Californië en zich vervolgens daarvoor teruggetrokken.

De Fransman versloeg in de kwartfinale de Amerikaan Tim Smyczek in twee sets (6-4 7-6) en kwam na afloop tot de slotsom dat de polsblessure die hij donderdag had opgelopen in de partij tegen diens landgenoot Robert Kendrick ernstiger was geworden.

Monfils besloot daarop geen risico meer te nemen. ''Eigenlijk heb ik al anderhalve maand last. Ik kan geen fatsoenlijke backhand slaan. Die is veel te zacht, wat ik ook probeer. Ik hoor veel beter te kunnen'', lichtte de Fransman toe.

Hij meldde zich ook af voor de toernooien van Memphis en Acapulco en is ook niet beschikbaar voor de eerste Daviscupwedstrijd. Monfils denkt dat hij een week of zes uit de roulatie is.

Raonic

Door het uitvallen van de als tweede geplaatste Fransman is de Canadees Milos Raonic, die de jonge Litouwer Richard Berankis uitschakelde, al zeker van een plek in de finale. Toch komt hij ook zaterdag in actie.

De organisatie van het 'SAP Open Silicon Volley' zette om het publiek te plezieren een demonstratiewedstrijd tussen Raonic en de Kroaat Ivo Karlovic op het programma. Aansluitend volgt een partijtje 'hard serveren'.

Verdasco

De enige echte halve finale in San Jose gaat tussen Fernando Verdasco en de Argentijn Juan Martin del Potro. De favoriete Spanjaard was te sterk voor de Oezbeek Denis Istomin, als vijfde geplaatst.

Hij had in beide sets aan één break genoeg: 6-4 6-4. Del Potro stuurde op overtuigender wijze de Australiër Lleyton Hewitt naar huis: 6-2 6-3.