AMSTERDAM - Kim Clijsters staat volgende week weer op nummer 1 van de wereldranglijst. De 27-jarige Belgische verzekerde zich vrijdag in Frankrijk van een rentree op de eerste plaats in het mondiale klassement.

De winnares van de Australian Open versloeg in de kwartfinales van het Parijs Open de Australische Jelena Dokic met overtuigende cijfers: 6-3 6-0.

Clijsters heeft door haar zege op Dokic voldoende punten vergaard om de Deense Caroline Wozniacki van de koppositie te verdrijven.

De onttroonde speelster was deze week niet actief in het WTA-circuit. Critici vonden haar ook nog geen waardige nummer 1, omdat ze nog geen grandslamtoernooi op haar erelijst heeft staan.

Afscheid en rentree

Clijsters belandde drie keer eerder op de eerste plaats, twee keer in 2003 en in 2006 voor de laatste maal. In 2007 nam ze afscheid, onder meer wegens aanhoudende blessures.

In februari 2008 werd ze moeder. In 2009 keerde Clijsters op indrukwekkende wijze terug op het hoogste niveau, met triomfen bij het US Open (2009 en 2010) en op Melbourne Park (2011).

Clijsters, die pas bij 0-3 in de eerste set tegen Dokic goed op gang kwam, kreeg na afloop een van bloemen vervaardigde levensgrote nummer 1 uitgereikt.

Fijn gevoel

De Franse toernooidirecteur Amélie Mauresmo, zelf een voormalige nummer 1 van de wereld, reikte het symbolische cadeau uit.

''Het is een fijn gevoel om weer nummer 1 te zijn'', sprak Clijsters in haar beste Frans tot het publiek. ''Maar persoonlijk verandert er voor mij niets. Ik hoop dat ik het toernooi hier in Parijs kan winnen. Bedankt voor de steun.''