Dick Advocaat wilde niet, Johan Cruijff had het te druk en Marco van Basten wenste hem ‘veel succes met het initiatief’, maar zag toch van medewerking af.

Desondanks hield journalist Coen Verbraak een prima selectie trainers over die wél wilden meewerken aan zijn interviewreeks ‘Kijken in de ziel’, die eerder al op televisie te zien was en ook in boekvorm werd uitgegeven.

In ruim 2,5 uur zien en horen we op deze dvd Louis van Gaal, Co Adriaanse, Leo Beenhakker, Willem van Hanegem, Guus Hiddink, Foppe de Haan en Bert van Marwijk afzonderlijk over hun leven als voetbaltrainer praten, maar ook over de invloed die ’s werelds populairste sport op hen en hun omgeving heeft.

Oprecht emotioneel

Verbraak verzamelde met zeven interviews ruim twintig uur beeldmateriaal, dat hij terug bracht naar drie uitzendingen van elk vijfendertig minuten (ook online te zien). Het materiaal op dit schijfje (met nooit eerder uitgezonden fragmenten) is vrijwel letterlijk terug te lezen in boekvorm, waarbij het beeld regelmatig harder binnenkomt dan het geschreven woord.

Beenhakker wordt oprecht emotioneel als hij over zijn jong gestorven vader praat. En natúúrlijk valt Van Gaal ("Ik vind de media niet zo belangrijk") ook uit tegen Verbraak, die na de terechtwijzing binnen één minuut tot drie maal toe bevestiging zoekt. ("Serieus?", "Dit is een grapje toch?", "Meent u dat nou?"). Kijken en luisteren naar Adriaanse die vertelt over zijn vak verveelt sowieso nooit ("Hiddink viel mij tijdens de trainerscursus niet op").

Voor de liefhebber is het héérlijk om Foppe te horen vertellen over een autorit met toenmalig SC Heerenveen-spits Ruud van Nistelrooij, op weg naar een wedstrijd van Dennis Bergkamp. Om te leren hoe het beter kon. Verbraak doet in die zin zijn naam als meesterinterviewer eer aan, maar schiet zo nu en dan ook te kort.

Feitelijke fouten

Zijn voetbalkennis is te beperkt (wat voor een groot deel ‘weg te monteren’ is, maar in het boek resulteerde in ontelbaar veel feitelijke fouten) en regelmatig interrumpeert hij op totaal overbodige momenten. Irritant.

Van Marwijk (saai) en Van Hanegem (saai, zuur én veelal cynisch) bevestigen hun imago, net als Hiddink die het op een gegeven moment over ‘afwikkelen’ en ‘snuffelen’ heeft, termen waarmee alleen hij wegkomt.

Het media-offensief van deze serie is meer dan geslaagd, maar heeft er niet toe geleid dat een van de drie uitgaves (tv, boek of dvd) heel erg boven de ander uitsteekt.

Cijfer: 8

Kijken in de ziel - toptrainers

Uitgever: B-motion b.v.
Interviewer: Coen Verbraak
ISBN-nummer: 717306271882
Tijdsduur: 161 minuten
Prijs: 19,99 euro