AMSTERDAM - Robert Kubica is ervan overtuigd dat dat hij als een betere coureur terug kan keren in de Formule 1. De Pool, die zondag ernstig gewond raakte tijdens een rally in Italië, staat er op dat hij komend seizoen nog zijn rentree maakt in de koningsklasse.

De coureur van Lotus Renault GP gaat vrijdag weer onder het mes om enkele breuken die hij opliep tijdens de crash te laten herstellen. Hoewel hij een lange revalidatie voor de boeg heeft, zegt Kubica dat hij zijn focus al gericht heeft op zijn comeback.

"Ik wil sterker dan ooit terugkeren, want na dit soort ongelukken verander je. Je komt er beter uit", zegt de Pool in een interview met La Gazzetta dello Sport.

2007

"Het gebeurde me in 2007 ook, na mijn crash in Canada. Ik moest een race missen en toen ik daarna terugkwam was ik beter. Een coureur is niet alleen een gaspedaal en een stuur", stelt Kubica. "Het is meer dan dat. Er is een verschil tussen iemand die op 80 procent rijdt en iemand die dat op 95% doet; in die laatste 15 procent vind je de motivatie en de mogelijkheid om echt te presteren."

"Sinds 2007 ben ik sterker in mijn hoofd. En dat zal nu weer hetzelfde zijn, als ik weer in goede psychische vorm ben. Ik moet dit jaar terugkeren", zegt hij stellig.

"Ik herinner me de staat waarin ik zeven jaar terug verkeerde, toen ik met een vriend in een auto zat en we werden geraakt door een andere auto. Het was een ernstig ongeval, waarbij ik ook mijn rechterarm verbrijzelde. Maar na vier dagen voelde het toen niet zo goed als nu, dat stelt me gerust."

'Herinner me niets'

Kubica zegt dat hij zich niets herinnert van het ongeluk van zondag, waarbij hij breuken in zijn rechterbeen en arm opliep. Daarnaast moesten de artsen vechten voor het behoud van zijn hand.

"Mijn vingers werken, ik kan ze voelen. Net als mijn arm", zegt de enkelvoudig Grand Prix-winnaar over zijn gesteldheid. "Maar ik moet nog geopereerd worden, daarna weet ik meer."

"Het spijt me dat dit gebeurd is. Het had niet zo mogen lopen. Ik weet niet eens wát er precies gebeurd is; kan me niets herinneren van de crash. Ik werd wakker in het ziekenhuis, waar mijn manager (Daniele Morelli, red.) alles heeft uitgelegd. Hij is sinds zondag bij me."

Rally's

Hoewel Kubica niet zeker weet of hij gedurende zijn Formule 1-loopbaan nog eens rally's zal gaan rijden, staat hij nog steeds achter zijn deelname.

"Als ik het niet had gedaan, was ik met spijt thuisgebleven", zegt hij. "Dus ik ben wel gegaan en nu lig ik in dit bed. Maar rally's zijn niet enkel mijn passie. Het is een zware en goede training voor de Formule 1."

"Ik rij beter in de F1 omdat ik vorig jaar veel rally's heb gereden. Het helpt je te concentreren, zeker sinds er in de F1 bijna niet meer getest mag worden. Rally's rijden helpt me om mijn rijstijl te verbeteren."

Penibel

Kubica's manager Morelli vertelt in hetzelfde interview dat hij zondag van het ergste uit moest gaan toen de coureur het ziekenhuis werd binnengebracht.

"Toen hij arriveerde had hij nog maar één liter bloed in zijn lichaam", zegt Morelli. "'Bel zijn ouders', zeiden de artsen. Ik voelde een tinteling in mijn ruggengraat."