Het verhaal wil dat John van den Brom niet de eerste keus was van ADO Den Haag. Het verhaal wil ook dat John van den Brom 120.000 euro verdient bij zijn eerste jaar als trainer in de eredivisie.

Beide verhalen zijn juist. Een feit is dat ADO Den Haag inmiddels op de vijfde plaats in de eredivisie staat, wellicht Europees voetbal haalt en John van den Brom hard werkt aan het succes van zijn club en dus zijn eigen succes en straks een salaris krijgt dat in de buurt komt van trainers met gevestigde namen die niets presteren.

Van den Brom is mijn voorbeeld. Voetbalclubs zouden veel meer moeten durven. Welk risico wordt er eigenlijk genomen als er een nieuwe, jonge trainer wordt aangesteld, in plaats van eentje die door ontslagen is gepokt en gemazeld?

Verontruste reactie

Toen FC Groningen na de legendarische Ron Jans opeens met Pieter Huistra op de proppen kwam, reageerde de voetbalwereld verontrust; waar begint hij aan, werd er gezegd. Waar begint de club aan, werd er eigenlijk bedoeld.

Harm van Veldhoven werd aanvankelijk bij Roda JC door iedereen met pek overgoten, omdat-ie goedkoop en Belg was, maar nu hoor je niemand meer. Preud’homme was notabene doelman, hoe kon hij de ex-bondscoach van Engeland in hemelsnaam vervangen?

Alex Pastoor gold als eigenwijze baby-face, maar waarom zou hij het niet goed doen bij een subtopper met iets meer mogelijkheden dan Excelsior?

Weggestopt in de provincie

Ik wil (zelfs) verder gaan. Waarom maken komend seizoen Jupiler League-collega’s van John van den Brom (ex-AGOVV) niet de sprong naar de eredivisie? Ik zie Helmond Sport wel eens voetballen en denk dan dat Jurgen Streppel geen slechte coach kan zijn.

En Joop Gall hoeft voor mij niet eeuwig te worden weggestopt in de provincie, die heeft genoeg in huis voor een stapje hoger. Dat door coach Langerer van FC Zwolle vermoedelijk automatisch wordt gemaakt. Had u wel eens van hem gehoord?

En Ulderink, Faber, Trost en Poortvliet willen ook dolgraag voor relatief weinig geld hoger op aan het werk en zullen daar voor niet één van hun meer gekende en duurder betaalde vakbroeders onder doen.

Schraalhans koning

Precies zo met Jupiler League-voetballers. Van den Brom nam Leeuwin mee, maar De Vogel (Telstar) kan op termijn hetzelfde niveau aan; en Höcher van Helmond Sport, Fachtali van Almere City, Van den Berg van FC Zwolle en Boerrigter van RKC ook.

Overal in het vaderlandse betaalde voetbal is schraalhans koning, dan lijken verantwoorde stappen als deze logisch. Bij ADO en FC Groningen werd de gok beloond.