AMSTERDAM - Tomas Berdych heeft donderdag ten koste van Dimitri Toersoenov de kwartfinale van het ABN Amro World Tennis Tournament gehaald; 6-4, 4-6 en 7-5. Daarin moet hij het opnemen tegen de als achtste geplaatste Fransman Jo-Wilfried Tsonga.

De Tsjech en de Rus zijn geen onbekenden van elkaar in Rotterdam. In 2008 wonnen ze gezamenlijk de dubbeltitel van toernooi door in de finale het duo Kohlschreiber/Joezjni te verslaan.

Het duel ging lange tijd gelijk op totdat de Rus aan het einde van de eerste set zich verstapte en daarbij zijn enkel verzwikte. Hoewel Toersoenov ogenschijnlijk goed van het centrecourt liep, moest hij toch een medische behandeling aanvragen.

Bij terugkomst op de baan slaagde hij er op zijn eigen service niet in een punt te behalen. De break leverde Berdych, die als vierde geplaatst is in Rotterdam, meteen de setwinst op.

Euvel

Berdych wist aan het begin van de tweede set geen gebruik te maken van het euvel bij de Rus. De Tsjech liet breakkansen onbenut, een gemiste mogelijkheid die even later afgestraft werd door Toersoenov. In de vijfde game wist hij met overmacht de service van Berdych te breaken.

Dankzij zijn sterke opslag wist de Rus de voorsprong vast te houden waardoor de ochtendpartij in Ahoy een derde set kreeg. Berdych kreeg meerdere kansen op een break, maar wist deze niet te benutten.

In de twaalfde game kreeg de Tsjech zijn eerste wedstrijdpunten. De eerste twee werden echter weggespeeld door Toersoenov, die vol de aanval koos. De derde was na ruim twee uur spelen wel raak.