ROTTERDAM - Hij was volgens eigen zeggen 'wel lekker bezig' de laatste tijd. Daar kon Daviscup-coach Jan Siemerink zich in vinden. De beloning is een plekje voor Thomas Schoorel in het Nederland Daviscup-team, dat van 4 tot en met 6 maart Oekraïne moet zien te verslaan in Charkov.

"Het is een droom om voor mijn land uit te komen", zegt de 21-jarige Schoorel. De 2.02 meter lange Amsterdammer heeft zich in korte tijd opgewerkt richting plaats 157 van de wereld.

"Maar ja, aan de andere kant is het logisch, want ik heb de afgelopen tijd mijn visitekaartje afgegeven. Ik heb gevoel dat ik een bijdrage kan leveren, al is het alleen maar door water te halen."

Wereldgroep

Naast Schoorel, maken Thiemo de Bakker (50 van de wereld), Robin Haase (55), Jesse Huta Galung (112) en Igor Sijsling (130) deel uit van het team voor het zoneduel.

"Dit is een belangrijke wedstrijd voor ons. We hebben er vertrouwen in, maar weten dat het niet makkelijk zal worden", zegt Siemerink. "Zij hebben goede spelers. Maar ik roep al jaren dat we richting de wereldgroep moeten, dat betekent dat we van Oekraïne moeten winnen."

Hardcourt

Er zal gespeeld worden op een snelle indoor hardcourtbaan en Oekraïne heeft de beschikking over goede spelers. Kopman is Sergiy Stakhovsky, met zijn 42ste plaats op de ranking. De winnaar van Rosmalen in 2010 kan erg goed uit de voeten op snelle banen.

Ook Ilya Marchenko staat in de top honderd (89). De beste speler van Oekraïne is echter Alexandr Dogopolov, die de kwartfinale van de Australian Open haalde en 32ste van de wereld is.

Hij liet weten niet in actie te komen tegen Nederland, omdat het niet in zijn schema past. Maar als er flink met de portemonnee wordt geschud, gaat hij misschien nog over stag.

Bekijk de video