ROTTERDAM - Jarkko Nieminen heeft voor een daverende verrassing gezorgd tijdens het ABN Amro World Tennis Tournament door David Ferrer in de eerste ronde uit te schakelen. De linkshandige Fin won in twee sets met 3-6 en 4-6.

Op de Australian Open troffen de twee elkaar ook al. Toen wist Ferrer in vier sets te winnen en reikte hij uiteindelijk tot de halve finale.

Ditmaal begon Nieminen goed aan de wedstrijd en won hij verrassend de eerste set van Ferrer. De Fin serveerde niet goed, maar kwam desondanks nauwelijks in de problemen op zijn service. Zijn returns waren daarentegen van zeer hoog niveau waardoor hij het Ferrer lastig wist te maken en de eerste zelfs met 3-6 won.

In de eerste game van de tweede set waren er gelijk breekkansen voor Nieminen, maar Ferrer wist ze weg te werken. De als derde geplaatste Spanjaard sloeg de game daarop wel toe en brak Nieminen.

Geconcentreerd

De nummer 43 van wereld bleef echter geconcentreerd spelen en in de zevende game brak hij terug. Twee games later pakte hij opnieuw de service van de Spanjaard af en serveerde hij de wedstrijd koeltjes uit.

Ferrer bewaart geen goede herinneringen aan het toernooi in Rotterdam. De Spanjaard kwam nooit verder dan de kwartfinale.

In de tweede ronde treft Nieminen Viktor Troicki die maandag Thomas Schoorel in twee sets versloeg.

Ljubicic

Ivan Ljubicic is doorgedrongen tot de tweede ronde van het ABN Amro World Tennis Tournament. De Kroaat won met 7-6 (3) en 6-4 van Sergiy Stakhovsky.

Ljubicic doet de voor negende keer mee en was tweemaal verliezend finalist. De laatste drie jaar was de eerste ronde echter zijn eindstation. Ditmaal haalde hij wel de tweede ronde.

De nummer 15 van de wereld startte goed en serveerde op 5-4 voor de set, maar Stakhovsky toonde veerkracht en wist de boomlange Kroaat te breken. Een tiebreak moest de beslissing brengen. Die was met 7-3 een prooi voor Ljubicic.

Een break in het tweede bedrijf voldeed om Stakhovsky uit te schakelen. Ljubicic was soeverein op eigen service en pakte zijn kansen wanneer dat kon op de service van de Ukraïner.

Tsonga

Jo-Wilfried Tsonga heeft gemakkelijk de tweede ronde van het ABN Amro World Tennis Tournament bereikt. De Fransman won met twee keer 6-4 van Grigor Dimitrov.

Tsonga ging voortvarend verder en wist in de vijfde game op zijn derde breekpunt toe te slaan. Dimitrov kwam niet in het stuk voor en wist geen enkel breekpunt af te dwingen.

Op 5-3 in de tweede set kreeg Tsonga zijn eerste wedstrijdpunt, maar deze wist Dimitrov nog weg te werken. De Bulgaar wist zelfs zijn game te behouden. Een game later sloeg Tsonga alsnog toe.

Tsonga speelt in de tweede ronde tegen Michael Llodra die maandag verrassend won Nikolai Davidenko.

Lees alles over het tennistoernooi in Rotterdam op NUsport

Ferrer snel uitgeschakeld