AMSTERDAM - Lotus Renault GP-teambaas Eric Boullier weigert te accepteren dat hij Robert Kubica het gehele Formule 1-seizoen moet missen. De Pool crashte zondag zwaar tijdens een rally in Italië en liep daarbij meerdere botbreuken op.

Vooral de rechterhand van Kubica was flink beschadigd. Chirurgen deden er zeven uur over om het ledemaat weer te herstellen, waarbij moet worden afgewacht in hoeverre ze daarin zijn geslaagd.

Het team laat dinsdag in ieder geval weten dat de situatie van de Pool langzaam aan verbetert, maar een prognose over zijn herstel kan nog niet worden gedaan.

Boullier is echter optimistisch over de kansen op herstel van zijn coureur. Hij verwacht dat een terugkeer tijdens het seizoen absoluut tot de mogelijkheden behoort.

Slechtst mogelijke scenario

"Als je een grote crash meemaakt zoals Robert zondag, voorspellen doktoren altijd het slechtst mogelijke scenario", zei de Fransman maandag tegenover de BBC. "Zeker, het duurde zeven uur in de operatiekamer om zijn hand en arm te repareren, maar nu gaat het alweer een stuk beter. De artsen zijn in ieder geval blij."

"Hij ligt er sowieso een paar maanden uit, maar zijn herstel zal korter duren dan een jaar. Het is echter te vroeg om in te schatten hoe lang hij exact nodig heeft."

Vervanging

Boullier gaf ook aan dat hij nog geen haast heeft met het benoemen van een vervanger voor Kubica. Om daar een besluit over te nemen, wil de teambaas eerst afwachten hoe lang zijn eerste coureur nodig heeft om te herstellen.

Renault heeft in reservecoureurs Bruno Senna en Romain Grosjean twee rijders in huis met enige ervaring in de koningsklasse die direct kunnen instappen. Naast de Braziliaan en de Fransman staan er nog enkele ervaren coureurs zonder zitje klaar om van de kans gebruik te maken.

Andere opties

De namen van Pedro de la Rosa, Nick Heidfeld, Vitantonio Liuzzi en Giancarlo Fisichella worden veel genoemd als oplossingen voor de lange termijn.

"We zijn als gestart met denken en werken aan een noodplan", aldus Boullier. "Maar we weten het nog niet. We wachten eerst af tot bekend is over welke termijn we praten. Als die kort is, nemen we een van onze reservecoureurs. Als het langer duurt, moeten we andere opties overwegen."

Het Formule 1-seizoen start op 13 maart in Bahrein.