AMSTERDAM - Rik van den Boog heeft er genoeg van dat Ajax een hogere bijdrage aan de eredivisie levert dan andere clubs. De technisch directeur overweegt daarom nieuwe spelers voortaan enkel uit het buitenland te halen.

De Amsterdammers ontvingen onlangs voor de transfer van Luis Suarez 26,5 miljoen euro. Van dat 'bizarre bedrag' werd uiteindelijk niets uitgegeven.

Een overgang van aanvaller Bas Dost van Heerenveen naar Ajax ging niet door omdat de twee clubs het niet eens konden worden over de hoogte van het transferbedrag.

"Wij kunnen niet doorgaan met het subsidiëren van de eredivisie", stelt Van den Boog in het nieuwe magazine van NUsport. 

TV-gelden

"Wij betalen al meer dan de rest. Een percentage van alle inkomsten gaat naar de KNVB. Dat is bij ons twee miljoen euro, terwijl ADO Den Haag misschien een ton betaalt", verklaart de Amsterdammer.

"De tv-gelden worden keurig verdeeld over alle clubs terwijl er veel meer mensen naar Ajax kijken dan naar de meeste andere clubs."

Buitenland

"De derde wijze waarop wij extra betaalden, was wanneer een dikke transfer van ons doorstroomde naar de andere clubs. 'Hé Ajax komt langs, we vragen even zeven, acht miljoen.' Daar komt dus een knip in. Dat doen we niet meer."

"Dan krijgen die andere clubs een probleem met hun begroting, dus ik hoop dat ze nu normale prijzen gaan vragen. Zo niet, nou ja dan halen wij onze nieuwe spelers uit andere landen", besluit Van den Boog.

In het magazine van NUsport staat een exclusief interview met Van den Boog.