AMSTERDAM - Robert Kubica is maandag kortstondig gewekt uit zijn kunstmatige coma. De Pool, die zondag gewond raakte bij een ernstige rallycrash in Italië, kon even praten met enkele naasten en was in staat zijn vingers te bewegen.

Professor Mario Igor Rossello, die leiding geeft aan de afdeling handchirurgie van het San Paolo-ziekenhuis in Savona, kon geen zwellingen of infecties ontdekken aan de rechterarm van Kubica.

De eerste tekenen wijzen er op dat de zeven uur durende operatie aan de hand en arm van de Formule 1-coureur succesvol is verlopen, al duurt het nog enkele dagen voor dat met zekerheid kan worden vastgesteld.

Slaap

De rijder van Lotus Renault GP wordt de komende 24 uur kunstmatig in slaap gehouden om stress te voorkomen. Ondertussen gaan de artsen beslissen hoe zij de behandeling van de elleboog en de fracturen in Kubica's schouder gaan aanpakken.

De kans is groot dat de enkelvoudig Grand Prix-winnaar snel weer onder het mes moet, maar eerst moet hij enkele dagen rust houden.

Risico's

Lotus Renault heeft maandag de keuze verdedigd om Kubica deel te laten nemen aan een rally, vijf weken voor de start van het seizoen.

"Hij houdt van rallyrijden. We kenden de risico's, net als hijzelf", zei teambaas Eric Boullier tegenover het Italiaanse persbureau Ansa.

"We willen geen robot of bedrijfseigendom als coureur. We hebben het samen besloten."