Europees avontuur voorbij voor Ajax

BRUGGE - De frivole manier waarop Ajax vorig seizoen verraste in Europa krijgt dit jaar geen passend vervolg. De ploeg van Ronald Koeman verloor dinsdag in de laatste groepswedstrijd van de eerste ronde van de Champions League met 2-1 van Brugge. Omdat Celta de Vigo met 2-1 won van AC Milan, eindigde Ajax als laatste in groep H, waardoor de ploeg zich noodgedwongen volledig moet richten op de Nederlandse competitie.

Over de intenties van Club Brugge was vanaf het eerste fluitsignaal geen twijfel mogelijk. Het elftal speelde met lef, zette Ajax op alle posities vast en won bijna alle duels. Ajax wankelde en bleef in de openingsfase slechts overeind omdat de aanvallers van de Belgische landskampioen zich geen raad wisten met de vele kansen. De grootste mogelijkheid was voor Lange, die in de e minuut helemaal vrij voor Lobont de hoek voor het uitkiezen had. De Noor kopte echter naast.

Zijnet

Lobont trad daarna handelend op bij schoten van Simons en Verheyen en hield zijn team overeind. Ajax kreeg na het stormachtige begin twee kansen om geheel tegen de verhoudingen in te scoren. Van der Vaart mikte twee keer in het zijnet.

Ajax, dat met een gemiddelde leeftijd van 21 jaar en dagen het jongste team was dat ooit in de Champions League speelde, putte te weinig moed uit die kansen. Brugge speelde opportunistisch en bracht de Amsterdammers met beter voetbal ernstig in verlegenheid. In de 27e minuut had de aanvalsdrift van Brugge succes. De Cock gaf een lange voorzet op Lange die de te vroeg uitgekomen Lobont met een slimme kopbal verraste, 1-0.

Hand

Ajax had ook na de openingstreffer geen antwoord op het spel van de Belgen, maar kwam vlak voor rust toch terug in de wedstrijd. Mitea, die als een van de weinigen een redelijke indruk maakte in de eerste helft, zette voor, waarna linksback Van der Heijden de bal in zijn eigen strafschopgebied met de hand beroerde. Uitgerekend de Belg Sonck, veelvuldig uitgefloten, nam de strafschop en benutte deze ook: 1-1.

Na rust kwam de wedstrijd wat meer in evenwicht. Brugge bleef weliswaar volop aanvallen, maar Ajax stelde daar met meer venijn in de counters vaker wat tegenover dan in de eerste helft. Brugge kon ook niet anders dan aanvallen, want alleen een overwinning zou de Belgen mogelijk een ronde verder brengen op het hoogste Europese niveau.

Amusement

Door die drang naar voren van Brugge kreeg Ajax steeds meer ruimte om zelf aan aanvallen toe te komen al was het op de half bevroren piste moeilijk om tot aanvaardbaar voetbal te komen. Door de grote belangen in de wedstrijd werd het niveau ook steeds minder. De amusementswaarde en de spanning stegen echter met de minuut.

Over

In de 70e minuut had Ibrahimovic het duel eigenlijk moeten beslissen. Na een slimme pass van Sneijder draaide de Zweed knap weg bij zijn tegenstander, maar schoot vanaf 5 meter over. Lange tijd leek het gelijkspel in Brugge Ajax naar de tweede ronde van de Champions League te brengen omdat de tussenstand in andere wedstrijd in groep H, tussen AC Milan en Celta de Vigo gunstig was voor de Amsterdammers.

Gok

Op het moment dat Celta in Milan een voorsprong nam verdween het gunstige perspectief voor Ajax en kwam de club daarmee in een lastige spagaat; volop aanvallen zou definitieve uitschakeling in Europa kunnen betekenen. Bij een gelijkspel zou de ploeg van Koeman in ieder geval verder bekeren in de UEFA Cup. De Amsterdammers gokten verkeerd en kregen vijf minuten voor tijd het beslissende doelpunt tegen. Invaller Saeternes bracht Brugge op 2-1, waardoor Ajax laatste werd in de poule en Brugge na de winterstop in de UEFA Cup speelt.

NUwerk

Tip de redactie