AMSTERDAM - Lars Boom heeft maandag zijn leiderstrui in de Ronde van Qatar moeten afstaan aan Tom Boonen. De Belg won de sprint van een omvangrijke kopgroep waar Boom geen deel van uitmaakte.

De etappe van 145,5 kilometer was gezien het vlakke parcours voorbestemd om te eindigen in een massasprint.

Door aanvalswerk van Garmin-Cervélo en Leopard-Trek, de formatie van Fabian Cancellara, ontstond er echter een afscheiding tussen achttien coureurs en het peloton.

Sprinters in kopgroep

In de kopgroep zaten veel sprinters, zodat de equipes van de spurters in de hoofdmacht geen aanstalten maakten om de vluchters terug te halen.

In finishplaats Al Khor bleek Boonen de snelste, voor Heinrich Haussler, Mark Renshaw en Daniele Bennati. Graeme Brown van Rabobank legde beslag op de vijfde plaats.

Boonen neemt en passant de leiding over van Boom. De Rabobank-renner miste de slag omdat hij kampte met maagklachten. Hij verloor meer dan vijf minuten op de nieuwe klassementsleider.

Darmproblemen

“Darmproblemen. Ben gestopt in de bevoorrading om te schijten. Dus letterlijk en figuurlijk schijtzooi”, twitterde de coureur van Rabobank.

Boonen boekte al zijn achttiende ritzege in de Ronde van Qatar. Hij was ook al drie keer eindwinnaar. In het algemeen klassement heeft de coureur van QuickStep 4 seconden voorsprong op Renshaw en 8 tellen op Cancellara.

De etappe van dinsdag is ook vlak, over een afstand van 135,5 kilometer tussen Camel Race Track en Doha Golf Club.